Hlavní obsah

Policie s vyděračem stále nenavázala kontakt

– PRAHA
Novinky, Pavel Blažek, Tomáš Urban

Situace, kterou vyvolal kyanidový vyděrač svou hrozbou, že otráví jídlo v pražských nemocnicích a objektech veřejného stravování, se ani ve čtvrtek odpoledne, tedy v den, kdy končí anonymem dané ultimátum, nemění. Policii se ani do 16. hodiny neozval.

Foto: Jakub Sobek

Socha J. K. Tyla na Mikuláškém hřbitově.

Článek

Sdělil to náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně s tím, že policie zatím nezaznamenala žádnou otravu jedem a stále vyčkává na navázání kontaktu s pachatelem. "Chceme jednat, budeme jednat. Zdraví a život jediného občana je pro nás vyšší hodnotou než peníze," vzkázal Macháně.

Nereálné požadavky

Podle policie totiž není technicky možné splnit jeho požadavky. Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová řekla, že vyděrač chtěl, aby policie umístila bankovní karty do výtisků dnešního deníku Metro. "To nebylo zvládnutelné. Policie ČR prověřila všechny možnosti, jak splnit požadavky pachatele a zamezit tak možnému ohrožení lidských životů. Navržený způsob předání peněz, který policie konzultovala s experty z oboru bankovnictví, je technicky nerealizovatelný, a proto nejsme schopni požadavkům vyhovět. Předpokládáme, že se pachatel ozve a navrhne policii jiný způsob. Chceme s ním komunikovat, abychom zamezili možnému riziku nebo jej alespoň minimalizovali."

Mluvčí uvedla, že vyděrač chtěl, aby policisté umístili bankovní karty do 100 000 čtvrtečních výtisků Metra, což se podle bankovních expertů nedalo stihnout vyrobit. "Policie nyní vyčkává, zda se anonym ozve," řekla Kosinová.

Prezidium: vyděrač hovořil s policií pouze dvakrát

Vyděrač se s policií dosud kontaktoval dvakrát. Poprvé 5. května, kdy zavolal na tísňovou linku 158. Tehdy oznámil, že chce peníze a popsal způsob, jak je má obdržet. Chtěl si vzít kartu z deníku Metro a zavolat pak na policii, aby mu sdělili PIN. Pomocí karty hodlal každý den vybrat 100 000 korun. Policie měla na výrobu karet deset dní.

Pak volal na linku 158 ještě jednou 9. května a oznámil, kde je uložen dopis. Ten policie našla. Byl psán rukou. Anonym v něm zopakoval své požadavky a sdělil, kde zanechal dvě lahvičky s kyanidem. Ampulky nastražil v areálu porodnice U Apolináře a telefonní budce na náměstí Míru v Praze 2.

Podle Kosinové nejsou pravdivé informace některých médií, že se pak vyděrač ozval ještě několikrát. Vyděračovy hrozby označila za velmi obecné. "Není možné hlídat všechny restaurace a jídelny v Praze," dodala mluvčí. Vedení nemocnice požádalo o ochranu i přesto, že policie zveřejnila informace, podle kterých kyanidový vyděrač hrozí pouze nemocnicím v Praze.

Zatím žádný případ otravy

Vyděračova hrozba vyvolala v nemocničních zažízením vlnu zpřísněných bezpečnostních opatření. Protože anonym vyhrožuje pouze některým místům v Praze, začali objekty pražských nemocnic střežit policisté v uniformě i v civilu. Zvláštní režim však začal platit i ve zdravotnických zařízení v dalších městech. Například Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí z obav před vyděračem požádala ministra vnitra Stanislava Grosse o zajištění ochrany.

Hygienici kontrolují potraviny i vodu a zatím nebyl zaznamenán žádný případ otravy kyanidem.

Pražská záchranka dnes nevyhlásila zvýšenou pohotovost. Zachovává standardní režim služeb. "Nemáme hlášen ani jeden případ otravy kyanidem či jinou zdraví ohrožující látkou," potvrdil ředitel záchranky Zdeněk Schwarz.

Nepovolaný se do porodnice již nedostane

Opatření v porodnici U Apolináře, kde se ještě včera mohly volně pohybovat nepovolané osoby, jsou přísnější. Areál je hlídán policií i ochrankou nemocnice. Přednosta porodnice Jaroslav Živný, který se včera vrátil z USA, dnes při nástupu přikázal střežit všechny čtyři vchody a vyhlásil zvláštní bezpečnostní režim.

"Celý případ má jedno plus. Snad se mi podaří natrvalo prosadit opatření, která zabrání nepovolaným osobám k vstupu do nemocnice. Tedy kapsářům a podobným kriminálním živlům. Za současného stavu společnosti nevidím jiné řešení jak zajistit bezpečnost pacientů," uvedl Živný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám