Hlavní obsah

Policie rozbila na Zlínsku drogový gang, z výroby a distribuce pervitinu obvinila 26 lidí

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři stovky policistů se začátkem října podílely na rozsáhlé razii na jeden z hlavních drogových gangů ve Zlínském kraji. Při razii zadrželi 32 lidí a provedli osm domovních prohlídek po rodinných domech a bytech na východě Moravy, především pak na Uherskohradišťsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zadrželi drogové dealeryVideo: Policie ČR

 
Článek

Slovácko se tak stává nejen pro Moravu, ale celou republiku vyhlášenou oblastí na výrobu pervitinu. Teprve zhruba přede dvěma lety zde policisté pochytali jedenáct členů organizovaného drogového gangu vůdce Jaroslava Peška z Polešovic, který nyní se svými kumpány čelí soudnímu tribunálu.

Podle kriminalistů tehdy mohl jeho organizovaný zločinecký gang vyrobit z pořízených surovin až 45 kilogramů pervitinu. Jeho lidé zásobovali tvrdou drogou více než stovku uživatelů.

Foto: Policie ČR

Zátah na rozsáhlý drogový gang výrobců a distributorů pervitinu

Nyní hlásí zlínští kriminalisté další zářez, a to na lidi, kteří byli podle vedoucího odboru obecné kriminality Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlínském kraji Petra Petrželky do jisté míry propojeni i s Peškovým gangem. Zda nyní kriminalisté zajistili více či méně surovin k výrobě pervitinu, nechtěl prozradit.

„Po zátahu ze začátku října jsme obvinili 26 osob, z toho šest žen. Deset lidí stíháme vazebně. Při domovních prohlídkách jsme zajistili pět varen pervitinu,“ uvedl Petrželka.

Foto: Policie ČR

Kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili pět varen pervitinu

Náměstek krajského policejního šéfa Jindřich Kučera doplnil, že se jedná o nejrozsáhlejší realizaci zásahu na drogový gang v historii Zlínského kraje. „Alespoň co do počtu zadržených a stíhaných osob v jedné kauze,“ podotkl Kučera.

Foto: Policie ČR

Celkem bylo obviněných 26 osob ve věku od 23 do 57 let

Šéfem rozsáhlého gangu byl čtyřiačtyřicetiletý muž z Uherskohradišťska. Výrobu pervitinu řídil a organizoval. „Pro nás to byla neznámá osoba, dosud nebyl trestně stíhaný,“ poznamenal Petrželka. Další obvinění jsou ve věku od 23 do 57 let.

Hlavní zásah se zadržením většiny kumpánů gangu se uskutečnil 4. října v ranních hodinách. Spolupracovali na něm policisté i z okolních krajů, a to Jihomoravského, Severomoravského, ale i Královéhradeckého kraje.

Foto: Policie ČR

Policisté vyhmátli členy gangu přímo při vaření pervitinu.

„Při zadržení policisté přistihli na dvou místech podezřelé osoby přímo při vaření pervitinu. V jednom domě už běžela poslední fáze jeho výroby, v dalším byl pervitin zrovna dokončen. Na některých místech jsme přistihli i odběratele drog, kteří už čekali na dokončení výroby pervitinu,“ prozradil Petrželka s tím, že kromě této tvrdé drogy gang obchodoval i s marihuanou.

Šestadvacet lidí policisté obvinili ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim až desetiletý trest. Není však vyloučeno, že jim sazba vzroste, pokud policisté budou případ šetřit v rámci organizované zločinecké skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám