Hlavní obsah

Policie prověřuje smrt šéfa pražského finančního úřadu, kde řádil koronavirus

– Praha
Novinky, kub

Podezření z obecného ohrožení v souvislosti s šířením koronaviru prověřuje státní zastupitelství na Praze 10. Případ se týká šéfa tamějšího finančního úřadu Jindřicha Menčíka, který v dubnu zemřel. Stalo se to poté, co se na úřadě objevila nákaza. Podle trestního oznámení, na základě kterého se žalobce případem zabývá, nadřízení zabránili řediteli úřad zavřít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Trestní oznámení podal novinář Jan Tuna, který na úmrtí ředitele úřadu 8. dubna upozornil na internetu. Podle Tuny podlehl Menčík nákaze koronavirem.

Novinky měly možnost nahlédnout do textu trestního oznámení i do odpovědi státního zastupitelství. „Na základě Vámi uvedených údajů lze dovodit podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla v textu žalobkyně městského státního zastupitelství Táňa Dočekalová, která případ poslala příslušnému obvodu.

Zemřel ředitel finančního úřadu na Praze 10, kde řádil koronavirus

Domácí

Oznámení z počátku května se týká podezření na obecné ohrožení v souvislosti s šířením koronaviru. Tuna ho podal na neznámého pachatele. Novinář narážel na to, že když byla na začátku března potvrzena nákaza u několika pracovníků finančního úřadu na Praze 10, instituce fungovala dále.

„Dle dostupných informací bylo tehdejšímu řediteli úřadu Jindřichu Menčíkovi zabráněno uzavřít úřad pro veřejnost. Úřad se pokusil uzavřít a na vchodové dveře nechal umístit ceduli ‚Z technických důvodů zavřeno.‘ Tato cedule pak byla odstraněna a úřad, kterým denně proudí stovky lidí, byl opět otevřen,“ napsal Tuna žalobcům.

Policie vydala výhrůžnou tiskovou zprávu, pak se omluvila

Krimi

Podle novináře existuje důvodné podezření, že uzavření úřadu neumožnila „nadřízená místa“, přičemž zmínil, že finanční úřady mají své generální ředitelství a nad sebou rovněž ministerstvo financí. Ve hře je podle něj rovněž podezření, že vedení instituce nařídilo nebo doporučilo zatajit informace o nákaze na úřadě před veřejností.

Nákaza koronavirem se na finančním úřadě na Praze 10 objevila už 8. března. Několik zaměstnanců šlo do karantény, minimálně ještě tři dny ale úřad ještě fungoval dál. Otevřeno bylo až do doby, kdy vláda vyhlásila nouzový stav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám