Hlavní obsah

Policie prověřuje dva soudní znalce, kteří svědčili ve prospěch Janouška

Právo, rav

Policie prověřuje dva znalce z oboru dopravy, zda křivě nesvědčili ve prospěch pražského lobbisty Romana Janouška u soudu, který rozhodoval o jím způsobené vážné dopravní nehodě. Janoušek nakonec především na základě revizního posudku dalších znalců dostal jako viník havárie, při níž v březnu 2012 v Praze srazil v opilosti cizinku, pravomocně trest 4,5 roku, který si nyní odpykává v brněnské věznici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek (na snímku z roku 2014) u Vrchního soudu v Praze

Článek

Zmíněná dvojice soudních expertů přitom u soudu uvedla, že se žena, kterou Janoušek se svým autem značky Porsche srazil na křižovatce, sama držela jeho vozu a tím si těžká zranění v podstatě přivodila sama.

Informaci ČT o zahájení jejich prověřování v úterý Právu potvrdil šéf žalobců z Prahy 2 Tomáš Bláha, jehož podřízení řeší trestné činy v dopravě.

„Obdrželi jsme od policie záznam o zahájení úkonů trestního řízení datovaný 28. prosince 2015, a to pro křivé svědectví a nepravdivý znalecký posudek. Vzhledem k tomu, že se prověřované jednání odehrávalo už před soudem, je tam přísnější právní kvalifikace podle druhého odstavce tohoto trestného činu,“ upřesnil v úterý Bláha.

Znalcům by tak v případě obvinění a následné soudní dohry hrozilo šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. Prověřování je ale zatím na samém počátku.

Na možné protiprávní jednání znalců upozornil státní zástupce a policisty sám předseda soudního senátu pražského městského soudu Tomáš Kubovec, který Janouškův případ řešil. Byl to on, kdo už v září podal v této věci podnět.

Jeho návrh se konkrétně týkal zpracovatelů posudku společnosti Dekra Automobil, a. s., a znalce Jiřího Dolečka.

Svědčit chce i obhájce

Nynější policejní prověřování osobně podle svých slov přivítal také Janouškův obhájce Vít Široký.

„Už jsem se domluvil s klientem, že mě v této věci zprostí mlčenlivosti, a chci k tomu vypovídat jako svědek, protože jsem u zadání a tvorby toho posudku byl a samozřejmě vím spoustu věcí, které se kolem toho dělaly. A také vím, že to bylo naprosto korektní, takže proto k tomu rád podám vysvětlení,“ řekl v úterý Právu Široký.

Související téma:

Foto: ČTK

Roman Janoušek

Bližší podrobnosti ale zatím nechtěl uvádět s tím, že by bylo korektní nejprve vše sdělit policistům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám