Hlavní obsah

Policie při pražských protestech zadržela přes 200 lidí

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po sedmé hodině večer se situace v Praze uklidnila. Většina pravicových extremistů se nedostala do centra, odehrálo se jen několik menších rvaček. Policie zadržela přes dvě stě lidí, šest lidí bylo zraněno.

Článek

"Největší práci jsme měli se skupinou 300 neonacistů, která šla z Vysočan do centra. Šlo o velmi radikální skupinu, která byla ozbrojená různými zbraněmi. V Libni jsme je zajistili a nepustili dál, čímž jsme se vyhnuli hlavnímu konfliktu," řekl večer Právu jeden z těžkooděnců.

Policii se skutečně odpoledne podařilo zabránit větším střetům antifašistů s neonacisty. K večeru ještě anarchisté vyrazili na Palackého náměstí, kde se chtěli střetnout s neonacisty. Policie je večer honila po celém centru. Po sedmé hodině je rozehnala.

Policisté zastavili anarchisty na Národní třídě. Ti pak jako ústupovou cestu zvolili obchodní dům Tesco, ze kterého pokračovali směrem ke Karlovu náměstí. Foto: Novinky.cz/Petr Nový

Neonacisté se mezitím dostali na Vyšehrad, kde se rozešli. Podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška odjeli metrem na vlaky a pak domů. Anarchisté tak ztratili příležitost se s nimi střetnout.

Policisté zadrželi na Jungmannově náměstí skupinu téměř 40 osob. Foto: Novinky.cz/Petr Nový

Policie zatkla večer 38 anarchistů na Jungmannově náměstí. Házeli po policistech dlažební kostky. Dalších deset jich bylo zadrženo v Panské ulici.

Většina neonacistů se v sobotu sešla v pražských Vysočanech. Třicet jich tu zadržela policie. Zabavila jim podomácku vyrobené výbušniny, plynové pistole a tyče, uvedla policejní mluvčí Eva Brožová.

Střelba do davu z plynové pistole zapříčinila konfrontaci

Jeden ze závažnějších incidentů se odehrál odpoledne poblíž hotelu Intercontinental, když jeden z neonacistů vystřelil do davu plynovou pistolí. Vzápětí se na něj vrhla skupina anarchistů a do krve ho zbila. Muž byl na místě ošetřen.

Následně policisté zablokovali anarchisty a bránili jim ve střetu s neonacisty, kteří přicházeli směrem od Vltavy. Poté nechali skupinu neonacistů utéct přes řeku a stáhli se zpět k Intercontinentalu. Na místo se přesunula i vodní děla.

Rvačka u hotelu Intercontinental. Foto: Lukáš Táborský

Rvačku zažilo odpoledne i náměstí Republiky v Praze. Zasáhli policejní těžkooděnci a bitku zažehnali. Střet vyprovokoval podle policistů jeden neonacista, ktery ze schodů v metru hodil láhev. Na to zareagovali anarchisté, policie je ale vytlačila.

Poškození se nevyhnuly ani policejní transportéry u hotelu Intercontinental. Foto: Novinky.cz/Petr Nový

Podle Jiřiny Ernestové z pražské záchranné služby došlo při střetu neonacistů a anarchistů ke dvěma zásahům. U právnické fakulty záchranáři ošetřili dva muže a na křižovatce ulic Elišky Krásnohorské a Široká kolem půl sedmé večer další tři demonstranty a policistu. U všech šlo o lehčí poranění hlavy. Demonstranti byli odvezeni do nemocnice na Bulovce, policista skončil ve Vojenské ústřední nemocnici.

Střet policejních těžkooděnců s anarchisty u hotelu Intercontinental. Foto: Novinky.cz/Petr Nový

Centrum plné policistů

Policisté uzavřeli Břehovou ulici, kde se původně chtěli sejít Mladí národní demokraté a projít Židovským Městem. U vstupů do jiných ulic, například do Maislovy stály zábrany.

Právě v Maislově ulici se už kolem druhé hodiny shromáždily stovky lidí na pietním shromáždění. Jsou mezi nimi i politici, například místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Lidé se sešli na pietním shromáždění v Maislově ulici. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám