Hlavní obsah

Policie přestala stíhat Stehlíka za poldovku, je vážně nemocný

KLADNO

Trestní stíhání bývalého prvního muže kladenského hutnického gigantu Poldi Vladimíra Stehlíka bylo v těchto dnech přerušeno. Důvodem rozhodnutí státního zástupce je vážná nemoc, kvůli které nemůže Stehlík před soud. V pondělí o tom informoval středočeský žalobce Jaroslav Jakl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Státní zástupce přerušil trestní stíhání někdejšího šéfa kladenských hutí Vladimíra Stehlíka (na archivním snímku z 2. května 1996), pro těžkou chorobu jej totiž nelze postavit před soud.

Článek

Vyšetřování celé kauzy Poldi však i nadále pokračuje. Kromě Vladimíra Stehlíka jsou v případu stíháni i další lidé, mimo jiné Stehlíkův syn Marko a bývalý ekonomický ředitel oceláren Luboš Pejpa. Jejich stíhání podle Jakla stále pokračuje.

Trojice mužů byla obviněna ze zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle policie způsobili škodu zhruba za 200 miliónů korun. Obviněným hrozí až 12 let vězení.

Policie viní muže z toho, že neodvedli 25 miliónů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Klade jim za vinu také to, že poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 miliónů korun.

Další škoda za zhruba 113 miliónů korun prý vznikla kvůli neoprávněnému vložení majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel.

Vladimír Stehlík koupil Poldi prostřednictvím firmy Bohemia Art. I se synem byl obviněn v roce 1996, oba byli čtyři měsíce ve vazbě. V té době Vladimír Stehlík rezignoval na funkci generálního ředitele; Marko prý po propuštění převedl podíl v Poldi na firmu ProWin. ProWin koupila většinu akcií Poldi Steel od firmy Bohemia Art v roce 1996. Z oceláren pak začaly mizet miliony korun. Obžalobu na představitele ProWin projednává středočeský krajský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám