Hlavní obsah

Policie podá žalobu proti pokutě za video ze zatýkání Nagyové

Praha

Policejní prezidium se chystá bránit proti pokutě 60 tisíc korun, kterou dostalo za zveřejnění videozáznamu ze zatýkání Jany Nagyové (Nečasové), správní žalobou. Pokutu prezidiu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů. V čtvrtek to sdělila policejní mluvčí Jana Macalíková.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová (Nečasová) v poutech

Článek

Ochránci dat sankci uložili v dubnu. Prezidium se prostřednictvím ministerstva vnitra snažilo rozhodnutí zvrátit rozkladem, který ale předseda úřadu Igor Němec minulý týden zamítl. "Se zamítnutím rozkladu nesouhlasíme a proti pokutě se budeme bránit i nadále," uvedla Macalíková.

Videozáznam zveřejnil v České televizi loni v prosinci šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Úřad poté policii uložil pokutu za to, že jako správce osobních údajů nepřijala opatření, která by v tom Šlachtovi zabránila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šlachta už dříve prohlásil, že podle svého názoru zákon neporušil. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové se nestaly žádné excesy. Úřad ale poukázal na to, že policisté musí snést vyšší míru kritiky, než je obvyklé, a k ochraně své pověsti nemohou využít informace, které získali při výkonu veřejné moci.

Kauza vedla k pádu vlády

Vyšetřování kauz kolem někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase (ODS) Nagyové loni vedlo k pádu Nečasovy vlády i k jeho odchodu z čela ODS. Nagyová čelí obvinění kvůli údajnému podplacení trojice exposlanců ODS a kvůli údajnému vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby.

Státní zástupci na ni také podali obžalobu pro údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Soud jí uložil trestním příkazem roční podmínku, žalobci však podali odpor, a Nagyovou tak čeká veřejné hlavní líčení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám