Hlavní obsah

Policie odložila prověřování zakázek ČEZ pro Škodu

Aktualizováno

Protikorupční policie odložila prověřování zakázek energetického gigantu ČEZ pro plzeňskou Škodu. Řekla to ve čtvrtek mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Státní zástupce podle ní již rozhodnutí policie obdržel a akceptoval je.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf ČEZu Martin Roman

Článek

Policisté se v souvislosti se zakázkami zabývali rolí Martina Romana, který stál v minulosti postupně v čele obou firem. Nepodařilo se jim ale zjistit, že by byl se Škodou majetkově propojen v době, kdy již vedl ČEZ, ani že by zadávání zakázek nějak ovlivňoval. Neprokázalo se, že by byl spáchán trestný čin, uvedla Zenklová.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se zakázkami zabýval od loňského listopadu pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Roman loni v září ve funkci ředitele ČEZ po asi sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti. Podezření dříve popíral.

"Prověřovalo se zadávání veřejných zakázek ze strany tehdejšího šéfa ČEZ. Nebyla prokázána jeho majetková účast ve společnostech Škoda či Škoda Holding a.s. v době, kdy byl generálním ředitelem a předsedou představenstva ČEZ. Nepodařilo se také prokázat, že by ovlivňoval zadávání veřejných zakázek ve prospěch společnosti Škoda Holding anebo jí opatřoval jiné výhody," řekla Zenklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám