Hlavní obsah

Policie odložila případ zmizelé školačky z Ústí. Nevíme, kde dívka je, přiznala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie odložila případ zmizelé třináctileté Michaely Muzikářové. Na tiskové konferenci v Ústí nad Labem v pátek připustila, že dosud neví, kde dívka je. Jediným prověřovaným člověkem v souvislosti s jejím zmizením byl přítel její matky Otakar S., který se v únoru oběsil.

Záznam: TK ústecké policie k pohřešované školačceVideo: ČTK

 
Článek

„Případ jsme odložili, pátrali jsme po dívce od ledna. Nepodařilo se nám zjistit skutečnosti k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby. Neznamená to však, že se tím nebudeme dále zabývat. Přípravné řízení je neveřejné, ale mnoho informací již veřejnost zná,“ řekl na začátek konference náměstek krajského ředitele Zbyněk Dvořák.

„Partner matky dívky byl prověřován se zmizením Michaely. Kdyby jsme měli dostatek důkazů, tak jsme ho obvinili. Do doby, než spáchal sebevraždu, jsme ale neměli dostatek důkazů, abychom ho obvinili. Žádnou další osobu, kterou bychom podezřívali, nemáme. Kde Michaela je, nevíme,“ uvedl kriminalista Martin Charvát.

Doplnil, že byly hrubé nesrovnalosti v jeho výpovědích. Učinil rovněž opakovanou výpověď. „Tu jsme prověřili, ale byly v ní značné rozpory, které ale nemůžeme blíže identifikovat,” konstatoval Charvát.

Mají nové poznatky

„Měli jsme kamerový záznam, kde Míša byla zaznamenaný každý den, když šla do školy. Inkriminovaný den však na záznamu nebyla. Verze, že odešla ráno do školy, se nám díky těmto záznamům jevila jako nepravděpodobná. Vyslýchali jsme příbuzné, kamarády, vyhodnocovali jsme i internetovou komunikaci. Postupně se zapojila i skupina dobrovolníků, která je složena z bývalých vojáků a policistů,“ uvedl.

„Následně jsme dospěli k závěru, že Michaela nežije a že je ukryta na trase Ústí - Plzeň, proto se pátrání obrátilo na tyto lokality. Konkrétně Hadačka a raketová základna. Využili jsme psy i potápěče hasičů. Bohužel jsme byli neúspěšní. Nedávno jsme obdrželi dva poznatky, na kterých nyní pracujeme. Tyto indicie mají reálný podklad, proto se jim věnujeme. Dále budeme také pracovat s rodinou,“ dodal kriminalista.

„Vyslechli jsme stovky osob, možná až tisíc. Sexuální motiv je jedna z verzí zmizení Michaely Muzikářové. S podezřelým ovšem mohla odejít dobrovolně a cestou do Plzně se mohla stát nějaká nešťastná událost, i s takovou verzí pracujeme,“ vysvětlil Charvát.

Policie na tiskové konferenci odmítla komentovat technické detaily případu, jako i stopy získané z mobilu dívky.

Zmizela v lednu

Michaela Muzikářová zmizela beze stopy 11. ledna zřejmě cestou do školy. Okamžitě se rozjela rozsáhlá pátrací akce v širokém okolí dívčina bydliště.

Server iRozhlas.cz již v červenci citoval z interního policejního dokumentu, podle kterého zůstala v případu jediná vyšetřovací verze. „Nejpravděpodobnější verzí se jeví ta, že pachatelem únosu je Otakar S. Pohřešovaná s ním odešla dobrovolně, buď pod nějakou legendou, nebo protože spolu byli domluvení, a během únosu došlo k nešťastné události, která vedla k její smrti (například hádka, předávkování léky),“ citoval server z dokumentu.

Bývalý přítel matky Otakar S. se začátkem února oběsil v pronajatém bytě v Čeminech na Plzeňsku. Policisté zaměřili proto svou pozornost na lokalitu v blízkosti silnice na trase Ústí - Plzeň, kde se podezřelý poprvé pokusil o sebevraždu.

Odsouzena matka

Rozsáhlý prostor bývalé vojenské základny u Kralovic prohledal speciálně vycvičený pes na vyhledávání mrtvol. V opuštěném areálu o rozloze okolo dvaceti hektarů je několik polorozpadlých objektů, podzemní bunkry a různé šachty a jímky, které jsou většinou zatopené. Některé šachty jsou zasypány odpadky.

Ani opakované pátrání však výsledek nepřineslo. Podle dokumentu citovaného Rozhlasem ve voze Otakara S. kriminalisté našli kružítko a nůžky patřící dívce.

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztracené školačce z Ústí stále pokračuje na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

Okresní soud v Ústí nad Labem uložil na konci května matce zmizelé dívky Evě podmínku za propagaci nacismu. Soud ženě navíc zabavil přívěsek s hákovým křížem a oblečení s nacistickými symboly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám