Hlavní obsah

Policie odložila případ poškození čínských vlajek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští policisté odložili případ poškození čínských vlajek v Evropské ulici před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Informoval o tom policejní mluvčí Jan Daněk, podle kterého se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Škoda způsobená na vlajkách podle mluvčího přesáhla 130 tisíc korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery zachytily muže, který v Praze poškodil barvou čínské vlajkyVideo: Policie ČR

 
Článek

"V případě, že pominou důvody odložení, bude trestní stíhání zahájeno," uvedl Daněk.

Neznámý pachatel v noci na 26. března poškodil tmavou barvou přes 50 čínských vlajek, které byly po Praze rozmístěny v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta. Výzdoba byla poničena na Evropské třídě a na dalších místech v okolí Pražského hradu.

Vlajky byly vyvěšeny na sloupech ve výšce veřejného osvětlení vždy v páru - česká a čínská vlajka. Policisté v minulosti zveřejnili video s mužem, který poškozoval vlajky před vstupem do metra na Dejvické. Tehdy uvedli, že za poškození cizí věci podezřelému hrozí až roční vězení.

Foto: Policie ČR

Poškozené vlajky v Evropské ulici

Na místě se podle policie v noci 26. března pohybovali dva muži. Zadavatelem vyvěšení vlajek byla Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, která stihla poškozené makety ještě před příjezdem Si Ťin-pchinga opravit.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Náklady na bezpečnostní opatření při březnové návštěvě čínského prezidenta v Česku se vyšplhaly zhruba na 16 miliónů korun a o bezpečnost státníka se každý den staralo kolem tisícovky policistů. Policie čelila kvůli některým svým zásahům proti projevům nesouhlasu s čínskou politikou kritice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám