Hlavní obsah

Policie odložila případ faráře z Plzeňska, sexuální zneužívání se neprokázalo

– Dolní Bělá
Právo, pab

Policisté odložili případ faráře z Dolní Bělé na Plzeňsku, který byl vyšetřován pro podezření ze sexuálního zneužívání mladistvých. Podle kriminalistů nebylo možné prokázat trestný čin. Plzeňský biskup uvedl, že nezávisle na policii běží rovněž ještě církevní vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Neprokázalo se, že by se stal trestný čin,“ potvrdil Právu Dušan Nový z Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever.

Podle něj trestní oznámení na 70letého duchovního I. F. podala církev. Plzeňské biskupství ho letos v lednu stáhlo z farnosti a doporučilo mu, aby omezil kontakt s věřícími.

Jak Právo zjistilo, na církev se obrátilo několik dnes již dospělých mužů s tím, že v době, kdy jim bylo mezi 14 a 16 lety, došlo vůči nim ze strany faráře k nevhodnému chování, které pociťovali jako nepříjemné.

Němci vyšetřují 3677 případů zneužívaní dětí kněžími

Zahraniční

Podle zdroje Práva hovořili o letmých dotycích přes oblečení v blízkosti intimních partií. „Jednání dotyčného, které svědci popsali, nedosahovalo takové intenzity, abychom z něj mohli vyvodit trestní odpovědnost,“ dodal státní zástupce.

Plzeňský biskup Tomáš Holub zatím nechtěl závěry policie blíže komentovat. „V tuto chvíli nic oficiálního v ruce nemám,“ reagoval na dotaz Práva. Zda se I. F. vrátí do úřadu, tak zatím není jasné.

Holub uvedl, že nezávisle na policii běží církevní vyšetřování. „Tam jsou trochu jiná pravidla, řekl bych přísnější co do posuzování takového jednání a vyvození důsledků,“ dodal Holub. Podle něj se vnitrocírkevní vyšetřování zřejmě přesune do Polska, odkud dotyčný farář pochází.

Bývalý kněz Preynat jde za zneužívání chlapců za mříže

Evropa

V římskokatolické farnosti Dolní Bělá působil I. F. od roku 1998. Patří mezi duchovní, kterým loni v listopadu diecéze poděkovala za obětavou pomoc ve farní charitě a za finanční podporu.

Starosta Dolní Bělé Martin Karlovec řekl, že podrobnosti o vyšetřování žádné nemá. „Z internetových stránek plzeňského biskupství jsme se v půlce ledna dozvěděli, že byl pan farář uvolněn z funkce faráře. Později se v médiích objevilo, že byl postaven mimo službu v souvislosti s podezřením na sexuální zneužívání. Měl jsem pak na to pár dotazů, ale nic bližšího o tom nevím,“ dodal starosta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám