Hlavní obsah

Policie obvinila tři muže kvůli požáru kostela v Třinci, jeden je mladistvý. Hrozí jim 15 let

Právo, Novinky, ok, hon
Třinec
Aktualizováno

Policie obvinila tři muže kvůli zapálení kostela v Třinci-Gutech, který shořel v noci na středu. Trojice je stíhána za trestný čin obecného ohrožení. Jeden z nich je mladistvý. Na páteční tiskové konferenci to oznámila policie.

Policie obvinila tři muže kvůli požáru kostela v TřinciVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Byli obviněni tři muži, z nichž jeden je mladistvý. Hrozí jim až 15 let vězení. Byl to úmyslný trestný čin. Jsou to Češi, ale podrobnější informace říci nemohu. Budeme požadovat uvalení vazby,“ uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Více informací nesdělil ani k osobám pachatelů, ani k jejich motivu a způsobu provedení skutku. „Je to čerstvá záležitost a policie na objasnění motivu pracuje,“ řekl pouze. „Tyto informace sdělíme, jakmile to bude možné,“ uvedl. Se zveřejněním podrobnějších informací nedal souhlas dozorující státní zástupce. Na dotaz, zda obvinění spolupracují a k činu se přiznali, policejní ředitel řekl: „Bez komentáře.“

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

V odpoledních hodinách státní zástupce podal návrh na uvalení vazby u dvou obviněných k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku. „Podal jsem návrh na vzetí do vazby v případě mladistvého obviněného a jednoho ze dvou dospělých. Třetí obviněný bude vyšetřován na svobodě,“ potvrdil Právu státní zástupce Josef Šuhaj. „Vzali jsme v potaz jeho nízkou míru účasti na případu i to, že s námi spolupracuje,“ dodal.

Dále doplnil, že o jednání všech tří obviněných nejsou pochybnosti, stejně jako o tom, že šlo o úmyslné jednání. „Nikdo z nich to vyloženě nepopírá,“ řekl státní zástupce.

O dvou zadržených policie informovala už ve čtvrtek, více informací ale nesdělila. [celá zpráva]

Římskokatolický filiální kostel Božího těla začal hořet v noci na středu okolo půlnoci.

Po požáru kostela zbyl jen kříž. Je to znamení naděje, řekl farářVideo: Pavel Karban, Právo

„Při příjezdu jednotek už kostel silně hořel. Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu. Do středečního rána pokračovalo dohašování,“ uvedl ve středu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Foto: Pavel Karban, Právo

Z kostela je po požáru jen hromada ohořelého dřeva.

I když při požáru nebyl nikdo zraněn, zničení kostela je nejen pro třinecký region tragédií. Cenná historická památka s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století prošla v letech 2012 až 2014 rekonstrukcí za několik miliónů.

Zbyl jen kříž

Po ničivém požáru zbyly jen ohořelé dřevěné trámy a kříž, který stával před kostelem. „Je to znamení naděje, zároveň ale i určitá zkouška pro věřící. Je potřeba se na to dívat s vírou a nadějí do budoucna,“ uvedl farář kostela Božího těla Kazimierz Plachta.

Foto: Pavel Karban, Právo

Z dřevěného kostela Božího těla v Třinci zbyl jen kříž.

Kulturní památka patřila mezi ukázkové kostely se štenýřovou věží charakteristické pro oblast Těšínského Slezska. „Gutský kostel byl nejlépe dochovaným dřevěným kostelem ve skupině dřevěných kostelů Těšínska a severovýchodní Moravy,“ poukázala Petra Batková z ostravského pracoviště Národního památkového ústavu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Na jeho obnově se shodli majitel zničeného objektu – ostravsko-opavské biskupství, ministerstvo kultury i město Třinec, v jehož katastru kostelík stál. „Nebude to replika, ale obnova památky,“ upozornil farář Kazimierz Plachta, který náklady odhadl na 50 miliónů. Obnova památky by mohla trvat dva až tři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám