Hlavní obsah

Policie obvinila první účastníky nájezdu radikálů na Přerov

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Policie již obvinila první dva účastníky sobotní demonstrace ultrapravicových radikálů z hnutí Autonomní nacionalisté a Národní odpor, která v Přerově skončila pouličními bitkami s policisty. Extrémisté přitom napadli i své odpůrce z ultralevicových hnutí. Zadrženo bylo 31 osob.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policie zajistila asi čtyři desítky radikálů.

Článek

„Oba demonstranti jsou obviněni z trestných činů výtržnictví a poškozování cizí věci,“ řekla Právu v pondělí přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová. Oběma hrozí podle ní až dva roky vězení.

Obviněn byl 21letý mladík z Hradce nad Svitavou, který vhodil zápalnou láhev na vozidlo městské policie. „Vzniklý požár způsobil natavení plastových krytů předního nárazníku. Strážníci městské policie, kteří byli na místě přítomni, jej ihned uhasili. Škoda je vyčíslena na 20 000 korun,“ uvedla mluvčí.

Druhým stíhaným je 19letý mladík z Veselí nad Moravou. „Když ustupoval před kordonem policistů směrem do budovy železniční stanice, rozbil rukama skleněnou výplň dveří. Škoda činí čtyři tisíce korun,“ konstatovala Zajícová. Oba muži jsou na svobodě. Dokumentace protiprávního jednání ostatních původně zadržených osob ještě neskončila. Je tak pravděpodobné, že obviněných bude ještě více.

Sobotního pochodu Přerovem se zúčastnilo zhruba sedm set ultrapravicových radikálů. K největším potyčkám s policií došlo po jeho skončení. Vzduchem přitom létaly kusy laviček, pivní flašky, zápalné lahve, dlažební kostky, kameny, dýmovnice, rozbušky i kulové pumy od ohňostrojů. Demonstranti proti polici použili mj. i slzné a pepřové spreje či řetězy. Lehce zraněno bylo šest policistů a tři městští strážníci. Policie eviduje i dva zraněné radikály.

BEZ KOMENTÁŘE: Ultrapravicoví radikálové zaútočili v Přerově. Zdroj Prima TV

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám