Hlavní obsah

Policie obvinila primátora Ústí nad Labem, chce stíhat i poslankyni Kailovou

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby stíhá policie primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Policie odpoledne také požádala předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka o souhlas s vydáním poslankyně a ústecké radní Zuzany Kailové (ČSSD) k trestnímu stíhání.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Policie stíhá primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka (na snímku z 21. února) kvůli projektu vítání občánků.

Článek

Obvinění souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore. „Členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch. Městu Ústí nad Labem tak vznikla škoda nejméně milión korun,“ řekla Právu mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová a připomněla, že za uvedené jednání hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí od tří do deseti let.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání mi bylo předáno včera (v úterý pozn.red.) v době, kdy probíhalo jednání rady města. Proti usnesení jsem podal prostřednictvím svého právního zástupce stížnost,“ sdělil Právu primátor Mandík.

Stížnost na prezídium  

Hamáček chce žádost o vydání Kailové neprodleně předat mandátovému a imunitnímu výboru, který bude případ projednávat a pak poslancům doporučí, zda by měla být ke stíhání vydána, nebo ne. "Jsem přesvědčený, že to proběhne bez zbytečného odkladu," řekl Hamáček.

„Není mi známo, co je obsahem žádosti policie a z toho důvodu se k věci nyní nebudu vyjadřovat,“ reagovala na žádost Práva poslankyně Kailová.

Šéf Sněmovny si také postěžoval, že policie zveřejnila jméno stíhané poslankyně předtím, než žádost o vydání obdržel. "Já to pokládám za skandální a budu požadovat vysvětlení od pana policejního prezidenta. Je to dle mého názoru naprosto nevhodné. Předseda a poté mandátní a imunitní výbor Sněmovny by měli být první, kdo se dozví, kterého poslance se to týká," zdůraznil Hamáček. Policie o případu i se zveřejněnými jmény informovala na svých internetových stránkách.

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Bc. Zuzana Kailová

Radní a starosta ústeckého obvodu Severní Terasa Macík se k obvinění nechce zatím vyjadřovat. „Musím se s ním pořádně seznámit, poté vydám prohlášení,“ řekl Právu Macík.

Podle předsedy ústecké ODS Radima Holečka by oba obvinění měli odstoupit. „Ctím presumpci neviny a kriminalizace politiky mi rozhodně radost nedělá. S odstoupením z veřejných funkcí, a to minimálně do doby, než budou případně očištěni, by ale váhat neměli," informoval Právo Holeček.

Opoziční ODS se bude na začátku příštího týdne zabývat, zda navrhne Mandíkovo a Macíkovo odvolání. Holeček, který je zároveň poslancem, je i pro vydání Zuzany Kailové. „Její vydání k trestnímu stíhání jednoznačně podpořím," podotkl.

Oznámení podal krajský zastupitel  

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se konala několikrát do roka. Matky při ní dostávaly dárkový šek v hodnotě 5000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Od loňského roku se akce nekonají, matky prvorozených dětí dostávají jen šeky.

Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 miliónu korun. Trestní oznámení kvůli údajnému nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal krajský zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO!Kraj). Haidler poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen malá část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala pořadatelská firma Darothore.

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie. Tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám