Hlavní obsah

Policie obvinila expremiéra Nečase z křivé výpovědi

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili v průběhu listopadu někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) z křivé výpovědi, kterou celkem dvakrát učinil v rámci hlavního líčení v kauze Nagyová týkající se zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování civilních osob. Právu to v pondělí potvrdil šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek s tím, že obviněnému hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manželé Nečasovi na archivním snímku čekají na jednání soudu

Článek

Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1 opakovaně vypovídal ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové), která byla hlavní obžalovanou v této kauze. Podle policie ale i dřívějších vyjádření nadřízeného pražského městského soudu lhal.

„V dané věci je trestně stíhána jedna osoba pro přečin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, a to v souvislosti se dvěma svědeckými výpověďmi, které ta osoba učinila u soudu v trestní věci označované jako zneužití Vojenského zpravodajství,“ řekl Právu Lelek.

Doplnil, že obviněný si podal proti listopadovému usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost, kterou ale státní zástupce minulý týden jako nedůvodnou zamítl.

Podmínky za sledování

Podle rozsudku nechala v roce 2012 tehdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase Nagyová nezákonně sledovat jeho manželku Radku, aby urychlila coby jeho milenka rozvod. Nechala prý rovněž sledovat dva zaměstnance Úřadu vlády.

Soud zpřísnil Nečasové i zpravodajcům podmínky za zneužití rozvědky

Krimi

Nečas u soudů, kde vystupoval v kauze jako svědek, tvrdil, že sledování své tehdejší manželky nařídil sám. Objevily se prý totiž obavy o bezpečnost jeho rodiny. Tuto interpretaci ale soud odmítl a Nečasovu výpověď označil jako účelovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám