Hlavní obsah

Policie obvinila kvůli nelegálnímu odpadu třicet lidí

– ÚSTÍ NAD LABEM
Právo, top

Policie obvinila kvůli dovozu nelegálního odpadu z Německa 30 lidí, včetně řidičů nákladních aut, majitelů autodoprav a organizátorů. Mezi nimi jsou podle lounské okresní státní zástupkyně Zdeňky Bendové i čtyři hlavní organizátoři dovozů. Kriminalisté odhadují, že si skupina vydělala řádově desítky miliónů korun za několik týdnů.

Článek

"V úterý byla obviněna trojice mužů ze středních Čech ve věku od 41 do 51 let z trestných činů porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou a nakládání s nebezpečnými odpady ve formě spolupachatelství. Obviněni byli za to, že si od září 2005 do března 2006 pronajali areál bývalého statku v Libčevsi na Lounsku a nechali do něj navézt několik tisíc tun komunálního odpadu z Německa," řekl lounský kriminalista Martin Nýdrle.

Ve vazbě skončili dva muži

Stejným způsobem nechali navézt rovněž nebezpečný odpad i na další skládky jako například Lahovičky v Praze 5. Jako poslední ze čtveřice zmíněných organizátorů dovozů byl obviněn 47letý muž ze Šluknova na Děčínsku, který nechal navézt nebezpečný komunální odpad z Německa na skládky v Sosnové, Šluknově a Arnolticích.

"Z této čtveřice poslal soud do vazby pouze dva muže. I když tak hrozí komplikace ve vyšetřování, jsem povinna respektovat rozhodnutí soudu. Nelze také vyloučit postih dalších osob. Organizátorům nelegálního dovozu odpadu hrozí až pětileté vězení, u některých osob je možná i přísnější právní kvalifikace," řekla Bendová. První obvinění padla letos v dubnu a v květnu.

Pomáhal legalizovat dovezený odpad

Podle Nýdrleho jedna ze skupin dovážela odpad na skládku v Libčevsi na Lounsku a do Dolního Žandova na Chebsku, druhá do Postoloprt, Tušimic a Jirkova. Například muž, který nechal dopravit do Česka 2 600 tun německého odpadu, za to inkasoval od německých společností Dux Halle a Weba Mnichov nejméně 230 000 eur.

Dvaapadesátiletý muž z Lounska nechával zase podle Nýdrleho, jako pracovník společnosti Technické služby Postoloprty, odpad složit na sběrném dvoře firmy a poté ho nechal rozvážet na oficiální skládky v Jirkově a Tušimicích. Tím pomohl nelegálně dovezený odpad legalizovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám