Hlavní obsah

Policie nestíhá šetřit počítačovou kriminalitu

Právo, Radim Vaculík
Praha

Nedostatek odborníků na počítačovou kriminalitu v řadách policie má velmi vážné důsledky. Detektivové kvůli naprosté zahlcenosti nestíhají šetřit všechny případy a někteří pachatelé jim tak zbytečně proklouznou mezi prsty. Právu to řekl vedoucí odboru informační kriminality na policejním prezidiu Karel Kuchařík.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Kvůli tomu, že je málo lidí a prodlužuje se délka řízení, nepodaří se nám odhalit všechny pachatele, které bychom odhalit mohli,“ přiznal Kuchařík.

Dostatečný počet policejních odborníků chybí jak jeho odboru, tak hlavně mnoha krajským policejním správám. V některých podle informací Práva nejsou dokonce vůbec žádní, jinde jen jeden, maximálně dva.

Jenže počítačová kriminalita rok od roku roste. „V současnosti téměř při každé domovní prohlídce se zajišťuje technika, jako jsou počítače a mobily. Jenže počet lidí je zhruba stejný jako v roce 2000,“ upozornil Kuchařík.

Ze zákona máme šetřit všechno, ale vybíráme jen případy ohrožující život a zdraví
Karel Kuchařík, policejní prezidium

Policisté tedy podle něj sice získávají dostatek informací o trestné činnosti i samotných pachatelích, ale než se k některým případům dostanou, důkazy jsou pryč a věc končí odložením.

„Je problém, že už teď máme takové kvantum poznatků, že je dostatečně nestíháme zpracovávat. Když to přeženu, tak se už fakticky vybírá to nejzásadnější. Ze zákona máme povinnost šetřit všechno, ale v reálu je jasné, že když policisté dostanou ty věci na stůl, tak logicky mají přednost případy nebezpečí života a zdraví. Takhle se to řeší,“ přiblížil Kuchařík, který to považuje za vážný problém.

Musí brát nadšence

Řešením by podle něj byla změna legislativy. Dnes totiž může do svého odboru přijmout pouze ty policisty, kteří mají podle služebního zákona odslouženo minimálně devět let ve sboru.

„Nám by přitom stačilo, kdyby měl ten člověk odsloužen rok u policie, seznámil se s její činností a pak přešel k nám, ale to nám zákon neumožňuje. Takže teď máme problém sehnat člověka, který by byl devět let u policie a zároveň schopným počítačovým expertem. Musíme hledat většinou nějaké nadšence, kteří si s počítači hrají doma,“ doplnil Kuchařík.

Další cestou je totiž jen zaměstnání vysokoškolsky vzdělaného experta, který dosud působil v civilním sektoru. Jenže tomu zase chybějí zkušenosti s policejní prací a operativní činností.

Problémem je i takové lidi udržet. Často se totiž stane, že po odsloužení několika let odejdou od sboru na mnohem lépe placené místo.

Podle Kuchaříka je jedinou možností, jak může policie konkurovat soukromému sektoru, zajistit jim dostatečně kvalitní zázemí. Jako například v Německu, kde těmto expertům zaručují další vzdělávání a technickou podporu výměnou za jakýsi úpis, že policisté zůstanou ve sboru po určitou dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám