Hlavní obsah

Policie nenašla viníka požáru kostela v zahradě Kinských

Praha

Policie odložila vyšetřování případu požáru kostela sv. Michaela v zahradě Kinských v Praze. Kriminalisté nenašli viníka, a proto nemohli zahájit trestní stíhání.

Požárem zničený kostel v PrazeVideo: HZS Praha

 
Článek

„Na základě výsledku znaleckých zkoumání, vyhodnocením zajištěných stop, výslechů vytipovaných osob a veškerého úsilí kriminalistů nebyly zjištěny informace, které by vedly k objasnění případu a k případnému zahájení trestního stíhání vůči konkrétní osobě,“ řekl ve středu Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský.

Vyšetřování odloženého případu mohou podle něj kriminalisté kdykoliv na základě nových informací obnovit.

Hasiči ukázali záběry z vyhořelého kostela v Praze

Krimi

Požár v kostele vypukl loni na konci října. Hasiči nejprve uvedli, že za požárem zřejmě stojí technická závada nebo lidská chyba. V kostele nebyla elektroinstalace, byla tam však mobilní elektrocentrála. Následně vyšetřování ukázalo na lidskou chybu, požár mohl souviset s lidmi bez domova.

Foto: Aktu.cz

Hasiči likvidují požár kostela

Kostel při požáru ohořel nejvíce zvenčí, přišel z velké části o střechu z dřevěných šindelů, má poškozenou i obvodovou konstrukci. V interiéru však hořelo pouze na některých místech. Nejhůře byla zasažena trojice věží, kde měl oheň největší tah.

V pražské zahradě Kinských shořel kostel sv. Michaela

Krimi

Počátkem roku nechal pražský magistrát za dva miliony korun postavit ochrannou konstrukci nad torzem kostela. Průzkum Národního památkového ústavu ukázal, že značnou část kostela je možné zachránit.

Chrám z druhé poloviny 17. století byl do zahrady Kinských přenesen v roce 1929 jako dar Podkarpatské Rusi hlavnímu městu. Kostel byl postaven v tzv. bojkovském stylu s prvky lidového baroka. Celkově je 14 metrů dlouhý a osm metrů široký, velká západní věž před požárem dosahovala výšky 17 metrů. Stavba dříve patřila Národnímu muzeu, kde je také uložena část původního vybavení, dnes je vlastníkem Praha.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ohořelé torzo kostela

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám