Hlavní obsah

Policie nemůže jako kauci zabavit auto, tvrdí odborníci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán ředitele dopravní policie Leoše Tržila zatočit s piráty silnic tím, že jim bude policie zabavovat auta i za rychlou jízdu, pokud nezaplatí kauci, je podle odborníků v rozporu se zákonem. Kauci lze totiž podle nich uložit jen profesionálním řidičům.

Foto: Petr Horník, Právo

S návrhem přišel nový šéf dopravní policie Leoš Tržil

Článek

„Pana ředitele zřejmě zmátla zmínka o kaucích v zákoně 361 o bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Kauce však upravuje zákon 111 o silniční dopravě, kde je také uvedeno, že kauci 50 tisíc korun může policie uplatnit jen u profesionálních řidičů,“ vysvětlil v úterý Právu bývalý šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml.

„Kdyby ho nějaký policista poslechl a vymáhal po normálním řidiči složení kauce, nebo mu dokonce zabavil auto, rychle by skončil před policejní inspekcí a hrozil by mu trest za zneužití pravomoci,“ podotkl Huml.

Podle ostravského dopravního experta Milana Bělky by se měl takový řidič okamžitě bránit. „Napsat si policistovo číslo služebního průkazu a podat trestní oznámení,“ radí Bělka.

Tržilovo prohlášení na pondělní tiskové konferenci, kde zabavováním aut za nezaplacení kauce pohrozil, prý vzbudilo mezi řidiči poprask. „V poradně nám od rána vyzvánějí telefony a lidé se ptají, jestli je to pravda,“ řekl Bělka. Zabavování aut kvůli přestupku je podle něj ve většině případů nemožné i kvůli nepřiměřenosti ceny vozu vůči hrozící pokutě. „Zabavit auto může policista pouze v případě, že jeho hodnota není v nápadném nepoměru vůči očekávané sankci. Jestli tedy policista očekává sankci pět tisíc korun, nemůže kvůli ní zabavit vozidlo za sto tisíc,“ vysvětluje Bělka.

Auta se běžně zabavují za alkohol

Zabavování automobilů využívá policie pro boj s nebezpečnými řidiči v řadě regionů, jak psalo Právo už začátkem loňského roku. Doposud ale využívala možnosti vyslovit propadnutí věci na základě trestního řádu, a to v souvislosti s trestnou činností. Odebrání auta tak hrozilo například řidičům, kteří řídili pod vlivem alkoholu, bez řidičského oprávnění nebo navzdory vyslovenému zákazu řízení.

Dopravákům došla trpělivost Zdroj: TV Prima

Tržil teď vyhlásil, že se auta budou zabavovat i za nezaplacené kauce. „Podle zákona o silničním provozu je možno řidiči, který se dopustil hrubého porušení předpisů, a lze očekávat, že se bude vyhýbat správnímu řízení, uložit kauci. Jestliže řidič nemá na zaplacení kauce, znemožní se mu odjetí. Až do složení kauce je pak vozidlo zajištěno,“ uvedl ředitel dopravky.

Takovým přestupkem může být třeba i rychlá jízda na dálnici. „Když to bude hrubý přestupek na dálnici, mohu řidiči nařídit, aby vozidlo odvezl před objekt dálničního oddělení a tam ho zanechal,“ uvedl Tržil.

Dopravní policie podle něj loni zabavila na šest stovek aut, vesměs však na základě trestního řádu kvůli podezření ze spáchání trestného činu. V několika případech však údajně postupovala i podle zákona o silničním provozu. O auto může řidič přijít i natrvalo, pokud s propadnutím věci vysloví souhlas soudce. V takovém případě může policie nechat vůz i sešrotovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám