Hlavní obsah

Policie navrhuje obžalovat radní kvůli projektu Opencard

Právo, Novinky, ČTK, trj, jas
Praha
Aktualizováno

Policie navrhla státnímu zastupitelství obžalovat pražské radní kvůli projektu Opencard. Plyne to ze čtvrtečních slov Štěpánky Zenklové, mluvčí státního zastupitelství. Obvinění čelí současný i bývalý primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), respektive Bohuslav Svoboda (ODS). Všichni vinu odmítají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS podezírá policie z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Podle Zenklové obdrželo státní zastupitelství návrh obžaloby v pátek. "Státní zástupkyně nyní bude zpracovávat obsáhlý spisový materiál, ale meritorní rozhodnutí ve věci bude vydáno až poté, co bude vykonán dohled nadřízeným státním zastupitelstvím," doplnila mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pražští radní o návrhu na obžalobu zatím nedostali žádné vyrozumění. „Nemáme, ani náš právník nemá, žádné informace,“ reagoval primátor Hudeček. Už loni jej klub TOP 09 požádal, aby v případě obžaloby neodstupoval. Kauzu vedení Prahy považuje za vykonstruovanou, protože koalice ODS a TOP 09 jen řešila problémy éry primátora Pavla Béma.

„Obvinění je vykonstruované od začátku do konce,” odmítl v České televizi poslední kroky policie exprimátor Svoboda.

Podle policie měli vypsat soutěž

Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Loni v dubnu radní souhlasili s tím, že město uzavře s firmou Haguess dvě nové smlouvy na podporu systému za zhruba 74 miliónů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž.

Tím, že tak radní neučinili, prý městu způsobili škodu ve výši 25 miliónů korun. Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy byly podle jejích členů špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy.

Bývalý primátor však konstatoval, že zakázka nemohla být vysoutěžena, neboť autorská práva patřila společnosti Haguess.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana krnáčová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Svobodu v únoru vydala Sněmovna k trestnímu stíhání. Před časem bylo kvůli kauze Opencard odsouzeno k podmíněným trestům pět bývalých úředníků. Podle rozsudku měli firmu Haguess zvýhodnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám