Hlavní obsah

Policie navrhla postavit Srbu za korupci před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie chce, aby bývalý generální sekretář ministerstva zahraničních věcí Karel Srba stanul před soudem za rozsáhlou korupci v kauze předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů. "V úterý jsem obdržela návrh na podání obžaloby," řekla ve středu státní zástupkyně. V korupční aféře bylo kromě Srby obviněno dalších osm lidí.

Článek

Policie se na korupci na ministerstvu zahraničí zaměřila, když byl Srba obviněn z přípravy nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která o něm psala. Za plánování vraždy byl Srba pravomocně odsouzen k osmiletému vězení [celá zpráva], nejvyšší žalobkyně však podala dovolání, v němž žádá přísnější trest.

Spoluobviněná z osnování vraždy Eva Tomšovicová u výslechu uvedla, že pro Srbu vybírala od firem peníze za zprostředkování veřejných zakázek. Srba obvinění z korupce od samého počátku odmítá. Tvrdí, že se o zakázkách, které jsou předmětem obvinění, rozhodovalo v době, kdy na ministerstvu již nepracoval. Policie jej však přesto považuje za organizátora korupčních aktivit.

Vedle Srby byli obviněni jeho nástupce ve funkci Pavel Jaroš, Tomáš Pffefer, předseda dozorčí rady společnosti Certos, která výběrová řízení pro ministerstvo organizovala, předseda představenstva firmy Certos Jiří Sládeček, bývalý zaměstnanec vítězné firmy Block Jiří Sitár, otec a syn Josef a Jan Kokoškovi z firmy Avers a bývalý ředitel finančního a investičního odboru ministerstva Aleš Šatánek. Tomšovicová byla obviněna z napomáhání.

Podle policie Jaroš se Šatánkem na příkaz Srby organizovali výběrová řízení tak, aby je vyhrála předem dohodnutá firma. Certos výběrová řízení realizoval a Tomšovicová údajně vybírala úplatky.

V Keni, Alžírsku a Chorvatsku

Obvinění se týkají předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů v Keni, Alžírsku a Chorvatsku. Škoda prý dosáhla přibližně 20 miliónů korun.

V souvislosti se Srbou začalo ministerstvo zahraničí prověřovat 12 veřejných soutěží. Problémy našlo mimo jiné ve smlouvách na rekonstrukci velvyslanectví ve Vilniusu, ve Washingtonu a Kinshase a stavby velvyslanectví v Tallinnu.

Ministerstvo zakázky buď zastavilo nebo snížilo jejich ceny. Tím se prý podařilo ušetřit 200 miliónů korun. K zakázkám, u nichž ministerstvo dohodnuté podmínky zrušilo, patří práce v Tallinu.

Počátkem předloňského dubna ministerstvo informovalo o další předražené zakázce, šlo o rekonstrukci velvyslanectví v Paříži. Policie před časem začala prověřovat další tři zakázky, mezi nimi právě rekonstrukci pařížského velvyslanectví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám