Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat skupinu lidí za krádež samopalů z Vrbětic

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Policie navrhla ve středu obžalovat skupinu osmi lidí z Uherskohradišťska a Vsetínska za krádež munice a zbraní z areálu u Vrbětic na Zlínsku, který po výbuších muničních skladů střežilo vojsko a policie. Kriminalisté u nich našli náboje, kompletní samopaly i neúplné zbraně, které po kompletaci dále prodávali. Obžaloba je viní hned z několika trestných činů.

Foto: Policie ČR

Část odcizených zbraní zajistila policie při domovních prohlídkách.

Článek

„Vyšetřovatel krajské kriminální policie ukončil vyšetřování případu krádeží poškozených zbraní z areálu muničních skladů ve Vlachovicích - Vrběticích a případ předal na Okresní státní zastupitelství ve Zlíně s návrhem na podání obžaloby,“ informovala mluvčí krajské policie Lenka Javorková.

„Sedm mužů a jednu ženu obvinil z trestného činu nedovolené ozbrojování, některé z osob navíc z trestného činu krádeže a podílnictví,“ dodala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Policie kvůli krádežím zbraní z areálu muničních skladů ve Vrběticích vyšetřuje pět lidí.

První obvinění v této kauze padla už v červenci 2017, pár týdnů po tom, co policisté zjistili, že do vrbětického areálu někdo neoprávněně vnikl a poškozené a zrezivělé zbraně a jejich části ze skladů, které v roce 2014 explodovaly, odcizil. Vyšetřovatel tehdy obvinil dva muže z okresu Uherské Hradiště z trestného činu nedovolené ozbrojování.

Zbraně kompletovali a prodávali

„Vyšetřování případu pokračovalo a kriminalisté postupně zjistili, že do případu byly zapojeny další osoby. Na jaře 2018 vyšetřovatel rozšířil trestní stíhání dvou již obviněných mužů a zároveň obvinil dalších šest osob, které odcizené zbraně a jejich části od dvojice mužů kupovali, uváděli je do provozu a dál prodávali,“ popsala Lenka Javorková.

Foto: Policie ČR

Část odcizených zbraní zajistila policie při domovních prohlídkách.

Obvinění, mezi nimiž je i jedna žena, jsou ve věku od 24 do 55 let a jsou z okresů Uherské Hradiště a Vsetín. „Všechny osoby jsou obviněny z trestného činu nedovolené ozbrojování, dva muži navíc z trestného činu krádeže a další dva muži a žena navíc z trestného činu podílnictví. Některým z obviněných hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Čtyři obvinění už byli v minulosti trestáni za majetkovou trestnou činnost, dva z nich jsou za krádež v podmínce,“ řekla policejní mluvčí.

Při domovních prohlídkách kriminalisté našli jak několik kompletních samopalů, tak i neúplné zbraně a náboje.

„Vrbětický muniční areál je velmi rozsáhlý, rozprostírá se v nepřehledném a náročném terénu. Neoprávněným vniknutím do areálu, kde je stále ještě velké množství nevybuchlé a nestálé munice, dva muži velmi riskovali své zdraví a životy. Policie ČR přijala v souvislosti s neoprávněným vniknutím do areálu opatření a posílila fyzickou i technickou ostrahu areálu,“ uzavřela Javorková.

Reklama

Související témata:

Související články

Zásah u Vrbětic potrvá do poloviny roku 2018

Likvidační a záchranné práce v areálu ve Vrběticích, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, potrvají do poloviny příštího roku, pokud práce policie...

Výběr článků

Načítám