Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat sedm lidí v kauze zakázek Nemocnice Na Homolce

– Praha • Aktualizováno

Protikorupční policie navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože v pražské Nemocnici Na Homolce. Policejní útvar to v úterý uvedl na svém webu. Podle dřívějších informací čelí obvinění exředitel nemocnice Vladimír Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný, kteří měli přijmout úplatek 5,7 miliónu korun v souvislosti s nákupem gama nože.

Foto: Právo

Bývalý generální ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý na snímku z roku 2011

Článek

Dbalý s Toběrným měli také způsobit zmanipulováním tendru k chorobopisům škodu nejméně 57 miliónů.

„Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v pátek 20. února 2015 předali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze spisový materiál, který se týká veřejných zakázek Nemocnice Na Homolce,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Nemocnice Na Homolce se k trestnímu řízení připojila jako poškozená.

Dbalý s Toběrným měli prát špinavé peníze

Kvůli tendru na digitalizaci chorobopisů, který nemocnice zadala v červenci 2009, skončil Dbalý loni v červnu ve vazbě. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, hlavním kritériem v tendru byla cena. Obvinění podle kriminalistů postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Podle médií je mezi stíhanými bývalý vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a dále Josef Veselý a Tomáš Kadlec, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty. Ve vazbě kromě Dbalého skončil také šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil, který prý fyzicky napadl důležitého svědka.

Později vyšlo najevo, že policie Dbalého i jeho bývalého náměstka Toběrného viní také z přijetí úplatku u zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Přístroj slouží k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu. Poté, co Homolka gama nůž zakoupila, tvrdili někteří odborníci, že nemocnice za něj zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám