Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat expremiéra Nečase

Praha
Aktualizováno

Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Petra Nečase za křivou výpověď, kterou celkem dvakrát učinil v rámci hlavního líčení v kauze Nagyová týkající se zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování civilních osob. Spis obdrželo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které nyní rozhodne o podání obžaloby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová s manželem Petrem

Článek

„Můžu toliko uvést, že třetího dubna byl ke zdejšímu státnímu zastupitelství doručen návrh na podání obžaloby ve věci, kdy je trestně stíhána jedna osoba pro přečin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku,“ řekl v úterý Právu státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek s tím, že během jednoho měsíce by mohl návrh vyřídit.

Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1 opakovaně vypovídal ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové), která byla hlavní obžalovanou v této kauze. Podle policie ale i dřívějších vyjádření nadřízeného pražského městského soudu lhal.

Nečasovi hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Policie obvinila expremiéra Nečase z křivé výpovědi

Krimi

Podle rozsudku nechala v roce 2012 tehdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase Nagyová nezákonně sledovat jeho manželku Radku, aby urychlila coby jeho milenka rozvod. Nechala prý rovněž sledovat dva zaměstnance Úřadu vlády.

Nečas u soudů, kde vystupoval v kauze jako svědek, tvrdil, že sledování své tehdejší manželky nařídil sám. Objevily se prý totiž obavy o bezpečnost jeho rodiny. Tuto interpretaci ale soud odmítl a Nečasovu výpověď označil jako účelovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám