Hlavní obsah

Policie našla zdroj alkoholu, po kterém zemřela mladá dívka. Obvinila dvě ženy

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze metyl přibývají další obvinění. Ze závažného zločinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty zlínští kriminalisté obvinili dvě ženy ve věku 54 a 63 let z Nového Boru a Prahy. Od jedné z nich pocházel pančovaný alkohol, který vypila dívka z Děčína.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle policistů mají na svědomí úmrtí šestnáctileté Markéty, která začátkem února zemřela na otravu závadným alkoholem v Ústí nad Labem. Starší z obviněných smrtící láhev s alkoholem prodala otci mladíka, u kterého byla na oslavě právě mladá dívka. Bujarý večer měl tragickou dohru; 26. ledna byla dívka se silnou intoxikací metylalkoholem převezena na ARO v Ústí nad Labem, kde o šest dní později zemřela.

„Rozmotat tento příběh a dostat se k pravému viníkovi bylo poměrně složité. Poté, co se otrava pančovaným alkoholem odhalila, totiž začali všichni zúčastnění jeho zbytky ředit normálním rumem tak, aby nebylo možné rozeznat zdroj. U jednoho člověka se však našel zbytek pančovaného vzorku, který nás k viníkům přivedl,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Vyšetřovatelé v první chvíli pracovali i s verzí sebevraždy. Nakonec se ale ukázalo, že dívka se napila alkoholu na oslavě narozenin u svého kamaráda.

Alkohol prodávaly od roku 2010

„Ten si vzal pití ze zdrojů svého otce. Smrtící látka byla nalitá v lahvi značkového rumu. Policisté pak srovnávali lahve stejné šarže z obchodu, kde byly koupeny, nicméně žádný problém v ostatním pití nenašli. Přitom dívka se napila tekutiny, jejíž obsah metanolu překročil normy Evropského parlamentu jedenatřicetkrát,“ upozornila mluvčí.

Rozplétáním celého případu se kriminalisté dostali až k dvojici nyní obviněných žen, které pančovaný alkohol prodávaly. „Starší si ho pokoutně brávala od mladší už od roku 2010, částečně ho používala pro svou potřebu a částečně ho také ona přeprodala dál. Právě například otci mladíka, který pořádal oslavu s tragickým koncem v Děčíně,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Ostatní účastníci této oslavy zdravotní problémy neměli. Pravděpodobně pili jiný alkohol. Oběma obviněným ženám hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám