Hlavní obsah

Policie: Na ministerstvu zahraničí se praly špinavé peníze

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřování korupce na ministerstvu zahraničních věcí (MZV) při zadávání veřejných zakázek na rekonstrukce budov českých velvyslanectví v zahraničí narazilo na složitý propletenec firem, které měly podle policistů sloužit jako pračka špinavých peněz získaných z úplatků.

Foto: Matěj Sládek

Rogers

Článek

Mezi společnostmi, které měly k tomuto účelu sloužit, mají být podle podezření detektivů z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality i zadlužené firmy, jejichž koupi zařizovala za podezřelých okolností Eva Tomšovicová, která si nyní odpykává šestiletý trest vězení ve Světlé nad Sázavou za organizování nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Podle informací Práva je mezi kupci zadlužených firem od roku 2001 také Michal Novotný, kterému soud uložil stejně jako Tomšovicové šest let vězení za spoluúčast na organizování nájemné vraždy novinářky. Právě pro Novotného před třemi lety Tomšovicová měla zařídit koupi společnosti Atrio s. r .o., která se podílela na stavebních pracích v Konferenčním centru ministerstva zahraničních věcí na zámku ve Štiříně.

Za firmu nezaplatil a ještě dostal peníze

Novotný za koupi společnosti Atrio s. r. o. architekta Vladimíra Kačera nezaplatil ani korunu. Naopak dostal jako kupec padesát tisíc korun na ruku. Tak to alespoň tvrdil vyšetřovateli letos 11. listopadu při svědecké výpovědi ve věznici v Oráčově.

"Skutečně to uvedl. Koupi zprostředkovala Eva Tomšovicová v roce 2001. Novotný tvrdí, že Atrio a padesát tisíc korun získal s podmínkou, že s firmou nebude podnikat. Dokonce prý nikdy nepřevzal účetnictví firmy, takže neví, kde se nachází," potvrdil ve středu informace Práva policejní rada Tibor Levai z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, který podezření z korupce na ministerstvu zahraničí vyšetřuje.

Podobným způsobem měl Novotný za pomoci Tomšovicové získat další firmy. Podle policejní vyšetřovací verze měly operace s nákupem zadlužených firem vytvořit prostor pro praní špinavých peněz získaných z úplatků. "Je to vyšetřovací verze. Tomšovicová se nikde o takovém nebo podobném záměru nezmínila. Ani o tom, že by tyto operace naplánoval a řídil Srba," upřesnil Levai.

Obhájce Tomšovicové advokát Vladimír Jiřena se k policejním verzím nevyjádřil. "U svědeckého výslechu pana Novotného v Oráčově jsem nebyl. Informace podobného typu od mé mandantky nemám," řekl ve středu Právu advokát.

Tomšovicovou asi opět čeká psychiatr

Vyšetřováni korupce na ministerstvu zahraničí dozoruje státní zástupkyně Dagmar Máchová z pražského městského státního zastupitelství. Potvrdila, že obviněni z korupce jsou stále jen bývalí generální sekretáři ministerstva zahraničních věcí Karel Srba (8 let vězení za zadání nájemné vraždy novinářky), Pavel Jaroš, Tomšovicová, Tomáš Pffefer, předseda dozorčí rady společnosti Certos, která výběrová řízení pro ministerstvo organizovala, předseda představenstva firmy Certos Jiří Sládeček, Jiří Sitár, bývalý zaměstnanec firmy Block, která získala zakázku na rekonstrukci objektů v Záhřebu, otec a syn Josef a Jan Koškovi z firmy Avers a bývalý ředitel finančního a investičního odboru ministerstva Aleš Šatánek.

K policejní verzi o nákupu firem na praní špinavých peněz se státní zástupkyně nevyjádřila. "Mohu říci, že nyní vyčkáváme na odborný znalecký posudek ke korupci. Mám určité pochybnosti. Při dozorování případu nyní zvažuji zadání revizního psychiatricko psychologického posudku na Evu Tomšovicovou znaleckému ústavu. Její věrohodnost v tak složitém případě by měla být nezpochybnitelná," odpověděla Máchová ve středu na dotazy Práva.

S jejím závěrem se Levai neztotožnil. "Nemám důvod k pochybnostem. Zatím vše, co Tomšovicová uvedla o toku peněz, bylo doložitelné písemnostmi a to v případě podezření z korupce u zakázek v Záhřebu, Alžíru a Nairobi," řekl Levai. Obhájce Srby advokát Vít Široký úvahy o zadání revizního posudku na Tomšovicovou uvítal. "Usilujeme o totéž už skoro rok. Dále bude třeba, aby policie prověřila účetní podpisová práva Tomšovicové v různých firmách a její přístup k cizím bankovním kontům. Třeba ke kontům bývalého vlastníka firmy Atrio," řekl Právu Široký.

Advokát Tomšovicové Jiřena s Širokým nesouhlasil. "Nevím, že by má mandantka takové možnosti měla. Nic se neprokázalo. Stejně tak se nikde neprokázalo, že by plánovala čtyři vraždy, jak se snažil tvrdit druhý Srbův advokát Miroslav Kříženecký," poznamenal Jiřena. Spory advokátů asi rozseknou kriminalisté. "Požádal jsem kriminalisty, aby prověřili, měla-li Tomšovicová podpisová práva k účtům a bankovním kontům jiných subjektů," zdůraznil Levai.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám