Hlavní obsah

Policie na Českolipsku chytila hned čtyři řidiče autobusů s alkoholem

Česká Lípa

Hned čtveřici řidičů autobusů s alkoholem v krvi nachytali ve čtvrtek ráno policisté na Českolipsku. Pátým hříšníkem byl další řidič z povolání, ten však usedl za volant nákladního vozu. Tři z řidičů přišli na místě o řidičský průkaz. Policie ráno zkontrolovala celkem 110 řidičů. Informovala o tom policejní mluvčí Romana Baláková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Od pěti do osmi hodin jsme zkontrolovali 110 řidičů autobusů a několik desítek řidičů nákladních vozů. Pěti hříšníkům jsme v dechu naměřili od 0,1 do 0,5 promile. Pravděpodobně šlo o zbytkový alkohol z předešlého dne," dodala Baláková.

U jednoho z přistižených, řidiče linkového autobusu, zjistili policisté alkohol ve chvíli, kdy vezl cestující, zavolali proto dispečerovi dopravní firmy, aby nechal muže okamžitě vystřídat.

Pětici řidičů nyní hrozí za jízdu pod vlivem alkoholu zákaz řízení na půl roku až jeden rok a pěněžitá pokuta od deseti do 20 tisíc korun.

I zbytkový alkohol je nebezpečný

Půl promile odpovídá zhruba dvěma naráz vypitým pivům. Podle některých odborníků je nebezpečnější půl promile zbytkového alkoholu, než jízda po rychlém vypití dvou piv. Řidiči se zbytkovým alkoholem jsou po nočním posezení v restauraci druhý den ráno více unavení a mají horší reakce než motoristé se dvěma rychle vypitými pivy.

"Při čtvrteční kontrole jsme se zaměřili i na technický stav autobusů a nákladních vozidel. V jedenácti případech byl špatný, a řidiči dostali pokuty celkem za deset tisíc," konstatovala Baláková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám