Hlavní obsah

Policie má na mušce transakce s pozemky pod domy v Zeleném údolí

Právo, Jiří Hardoš, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Loňský prodej pozemků v pražském Zeleném údolí, které získala od Lidového bytového družstva Praha 4 za 18,5 miliónu korun společnost GV Reality, za níž stojí advokát Vlastislav Andrš, se dostal do hledáčku pražské hospodářské kriminálky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelené údolí v Praze 4

Článek

Ta se nyní zabývá tím, zda představenstvo družstva neprodalo pozemky Andršovi příliš levně, a nepoškodilo tím řadové družstevníky. Právu to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Prošetřujeme to pro podezření z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. S tím, že v dané věci není nikdo ani podezřelý, ani obviněný,“ uvedl. Úkony trestního řízení policie zahájila 8. března.

Hulan upozornil, že policie neřeší aktuální situaci vlastníků stovek bytů a domů na pozemcích, kteří se s jejich novým vlastníkem neshodli na ceně, za kterou by je od něj mohli odkoupit. Spor vygradoval až do té míry, že se Andrš u soudu domáhá odstranění jejich staveb.

„Situaci kolem momentálních vlastníků bytů a vlastníka pozemků my neřešíme, to je věc občanskoprávního charakteru,“ sdělil Hulan.

Hodnota pozemků

Zároveň ale řekl, že si kriminalisté nechávají vypracovat znalecký posudek, který by měl jasně říci, jakou mají pozemky hodnotu. Ať již policií oslovení znalci dojdou k jakémukoli závěru, je možné, že půjde o významný argument jedné, či druhé strany.

Vlastníci bytů totiž operují s cenou původně dohodnutou s developerem, která by se v součtu měla pohybovat kolem 40 miliónů korun. Advokátní kancelář Vilímková, Dudák & Partners, která je zastupuje, mluví dokonce o ceně do 30 miliónů.

Andrš, který pozemky získal za 18,5 miliónu korun, ale poté začal od lidí v bytech požadovat částky, které v součtu dosahovaly 110 miliónů korun. Tuto sumu po vlně odporu snížil na téměř 70 miliónů.

Policie se prodejem pozemků Andršovi zabývá na základě trestního oznámení, které již loni podal jeden z vlastníků domů Alexandr Barabanov. Ten Právu řekl, že když chtěl v roce 2008 stavbu kupovat, jednal o situaci s předsedou představenstva družstva Přemyslem Šímou.

Ten mu prý sdělil, že se kolem nemovitostí ještě vede právní spor. Tehdy šlo o neshody týkající se smlouvy bytového družstva s firmou Gordion z roku 2001, v níž se družstvo zavázalo pozemky prodat za 18,5 miliónu.

A to v případě, že se družstevníci domohou zrušení rozhodnutí o vyvlastnění pozemků z roku 1989 a stát jim je vrátí. K čemuž nakonec došlo v roce 2005. Někteří členové družstva s kontraktem s Gordion nesouhlasili.

Místo družstevníků vydělá právník

Advokátní kancelář zastupující vlastníky bytů navíc připomněla, že se družstevníci o existenci smlouvy dozvěděli až s několikaletým odstupem.

„Byla porušena pravidla hospodaření a mezi vlastníky se dokonce objevují spekulace, zda smlouva nebyla antedatována,“ uvedl advokát Petr Novotný.

Šíma prý nicméně Barabanova uklidnil, že jakmile bude právní spor ohledně smlouvy vyřešen, družstvo okamžitě pozemky prodá vlastníkům bytů a domů, a to za cenu, kterou před lety přislíbil developer. Tedy v součtu za zmíněných 40 miliónů.

„Tam nebyla ani zmínka o tom, že to potichu chtějí prodat jiné osobě než nám,“ zdůraznil Barabanov. Že je vše jinak, prý zjistil krátce nato, co pozemky získala firma GV Reality, na kterou mezitím přešla smlouva družstva se společností Gordion.

„Předseda představenstva podle mě připravil lidi z družstva nejméně o několik desítek miliónů korun,“ míní Barabanov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám