Hlavní obsah

Policie kvůli Stodolovým znovu otevře 27 případů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminalisté musejí znovu prošetřit 27 případů náhlých úmrtí z roku 2002 a 2003 uzavřených jako sebevraždy. S takovým výsledkem skončila rozsáhlá prověrka, kterou loni nařídil policejní prezident Jiří Kolář po odhalení série vražd, kterou podle královéhradeckého soudu spáchali manželé Stodolovi.

Foto: Kateřina Štruncová

Účastníky slavnostního otevření naučné stezky byli studenti jejich rodiče, prarodiče i profesoři ČAG. Uprostřed ředitelka Danuše Lhotková.

Článek

V pondělí o tom informovala mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Z celkového počtu 2102 případů sebevražd uzavřených v prvním pololetí roku 2002 a ve stejném období roku 2003 bylo nutné prověřit 552 věcí.

"Kontrola odhalila, že v 27 případech byly v průběhu zpracování policejními orgány porušeny základní zásady trestního řízení takovým způsobem, že bylo nutno nařídit opětovné procesní přezkoumání již uzavřených věcí," uvedla Kosinová s tím, že na to budou dohlížet pověření kriminalisté z policejního prezídia.

Případy se musejí znovu otevřít, projít získané důkazy a případně nasbírat další. Dosud se to podařilo u jediného, kde se potvrdila sebevražda.

V budoucnu prý kvalitnější vyšetřování

Podle Kosinové bude v budoucnu nutné na základě výsledků prověrky zkvalitnit práci policistů na místech činu. Vyšetřovatelé mj. musejí  důkladněji vést jeho ohledání i podrobnější první výslechy. Navíc se už v této fázi vyšetřování mají více zapojit soudní znalci a další experti.

V jednom z nejhorších případů sériových vražd se zpovídají manželé Jaroslav a Dana Stodolovi (38, 34). Za osm uškrcených, ubitých či ubodaných starých lidí, za dvě nedokončené vraždy a řadu loupeží oba dostali doživotí. Dubnové rozhodnutí královéhradeckého krajského soudu však zatím není pravomocné.

Na zločiny se přišlo až během vyšetřování manželů, kteří zpočátku byli podezřelí z dvojnásobné vraždy v Brněnci na Svitavsku. Stodolovým se dařilo poměrně dlouho unikat před spravedlností. Umožnili jim to samotní policisté i státní zástupkyně, kteří se nechali zmást jimi nastraženými stopami.

Série vražd manželů Stodolových

16. listopadu 2001 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Stanislav Šanda (75). Důchodce bydlel ve statku sousedícím s domem obou manželů. Jeho tělo bylo nalezeno v požářišti, podle policie zemřel bez cizího zavinění.

28. listopadu 2001 - Růžena Skohoutilová (68) byla zavražděna rovněž ve Slavošově na Kutnohorsku. Ženu příbuzní delší dobu pohřešovali, v květnu 2002 její tělo vykopal náhodou na zahradě její zeť. Policie z vraždy původně obvinila dva Ukrajince a dva Čechy, ti poté strávili několik měsíců ve vazbě.

30. července 2002 - V Měchonicích na Kutnohorsku byli nalezeni mrtví manželé Antonín a Marie Královi (66, 62). Policie jejich smrt vyšetřovala původně jako sebevraždu, podle lékařského posudku se měli otrávit plynem.

Mezi 15. až 17. srpnem 2002 - V Kardašově Řečici na Jindřichohradecku byla zavražděna Marie Čondlová (78). Tuto vraždu měla podle policie spáchat pouze Stodolová.

Mezi 27. a 30. říjnem 2002 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Josef Malina (81). Jeho smrt policie nejprve považovala za sebevraždu, protože ho našla na půdě vedle povalené stoličky a s telefonní šňůrou kolem krku.

1. prosince 2002 - V Brněnci na Svitavsku byly nalezeny zavražděné sestry Helena Cerháková (52) a Dagmar Weissová (62). 92letá matka útok přežila. Stodolovi se do Brněnce přistěhovali krátce před svým činem a byli mezi podezřelými.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám