Hlavní obsah

Policie: Kadlec úplatek od Krejčíře nevzal

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie po dvou letech zbavila někdejšího šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáše Kadlece podezření, že dostal dvoumiliónový úplatek od podnikatele Radovana Krejčíře a jeho spolupracovníků. Kadlec od počátku popíral, že by peníze objevené na jeho účtu pocházely z korupce.

Článek

„Jsem rád, že se potvrdilo mé tvrzení, že šlo o půjčku, na kterou mám standardní smlouvu,“ řekl v pátek Právu Kadlec.

S informací o závěrech policistů přišel server Aktuálně.cz. „Nemáme v ruce jediný důkaz, že to byl úplatek. Kadlec proto nebude z korupce obviněn. Kloníme se k tomu, že šlo o past, kterou na něj připravil Radovan Krejčíř, aby ho měl vzhledem ke svým tehdejším aktivitám v Čepru v hrsti,“ řekl serveru nejmenovaný policejní důstojník.

Připomněl, že dva milióny korun, které měl Kadlec na sporožirovém účtu, na něj vložil Krejčířův blízký spolupracovník Marcel Hájek.

V kauze Loreta šlo o čtyři miliardy z Čepra

Bylo to přitom v době, kdy se Krejčíř pokusil obchodovat se státní společností Čepro, které tehdy Kadlec šéfoval. Oba ale byli loni na jaře v souvislosti s Čeprem obviněni z pokusu o podvod. V kauze známé jako Loreta se podle policie skupina pěti lidí v čele s Krejčířem a Kadlecem pokusila v letech 2003 a 2004 nezákonně pomocí nevýhodné smlouvy mezi firmou Loricus a Čeprem získat ze státního podniku čtyři miliardy korun na pokutách.

„Vždy jsem odmítal obě kauzy. Byly jinak vnímány než jsem tvrdil, ale teď jsem rád, že otázku půjčky potvrdila i policie,“ podotkl Kadlec.

Dva milióny údajně pochází od někdejšího náměstka v Čepru Alexandra Houšky, který je v případu Loreta také obviněn. Ten prý ale jakékoli předání peněz Kadlecovi odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie si od Pitra odnesla pytle dokumentů

V souvislosti s vyšetřováním podvodu s pohonnými hmotami, kterého se měl údajně účastnit i podnikatel Tomáš Pitr, policie zadržela několik lidí. Skupina...

Z podvodu na Čepro nebyl nikdo obviněn

Vyšetřování pokusu o dvacetimiliardový podvod na státní podnik Čepro (České produktovody a ropovody) nemá žádného obviněného. Detektivové Útvaru pro odhalování...

Výběr článků

Načítám