Hlavní obsah

Policie: Exministr Toman měl vzít úplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze údajné korupce při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství, kvůli které minulý týden na ministerstvu i dalších místech zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, policie podezřívá podle Lidových novin z přijetí úplatku i exministra Miroslava Tomana (ČSSD). Policie v případu zatím nikoho neobvinila a všichni zadržení už také byli propuštěni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Toman

Článek

O tom, že policie v souvislosti se zakázkami zadržela několik lidí, informoval v pátek server Seznam Zprávy. Podle serveru detektivové pracují se zjištěním, že přidělování zakázek za desítky milionů korun údajně doprovázela korupce.

Mají přitom k dispozici odposlechy, kde se aktéři případu o úplatcích baví. Web Lidovky.cz uvedl, že policie se zabývá zakázkami ministerstva z posledních dvou let v hodnotě asi 200 milionů korun, zejména zakázkou na zajištění IT a technické podpory, kterou dodavatel vysoutěžil v roce 2020 za desítky milionů korun.

Dám vám každému čtverku třeba, policie zveřejnila záběry řidičova pokusu o úplatek

Krimi

Vyšetřovatelé prověřují, zda byl její součástí úplatek, uvedl server. Společnost měla původně podle webu nakoupit licence pro ministerstvo od globální firmy, nakonec je zakoupila od menšího dodavatele, v rámci přeprodeje licencí se ale podle policie zvýšila jejich cena.

S výší úplatku prý nebyl spokojen

„Tím se vygenerovala částka šest milionů korun na úplatek pro Ing. Miroslava Tomana,“ cituje server z policejních dokumentů. Prostředky mu podle webu v budově ministerstva měl předat jeden z ministrových spolupracovníků, který je údajně předtím získal od subdodavatele zakázky.

ČSSD zkusí prodat palác v centru Prahy a smazat dluhy

Domácí

Lidovky.cz také uvedly, že Toman nebyl podle policie s výší úplatku spokojen a sešel se kvůli tomu se zástupcem dodavatele zakázky. Následně údajně také pozastavil přípravu IT zakázek na poradě vedení svého resortu.

„Kromě toho dle vyšetřovatelů také vyslal dva emisary, aby dodavateli tlumočili požadavek na úplatek ve výši deset milionů korun za preferování jejich společnosti před jinými dodavateli působícími na trhu IT,“ informoval server Lidovky.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám