Hlavní obsah

Policie dopadla a obvinila Davida Lubinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie v úterý dopadla jednatřicetiletého Davida Lubinu z Hostouně na Kladensku. Podezírá ho z vraždy střihače TV Nova Michala Velíška. Policie Lubinu ještě v noci vyslechla a obvinila z trestných činů vraždy, vydírání a maření výkonu úředního rozhodnutí. Lubina podle policie zastřelil Velíška 13. září na Karlově náměstí v Praze. Velíšek bránil ženu, kterou Lubina ohrožoval pistolí.

Článek

Policisté dopadli Lubinu po třech týdnech na okraji Prahy. Nejdříve odpoledne získali informaci, že se pohybuje na nádraží v Klánovicích v Praze 9. Tam ale nemohli zasáhnout, protože na místě bylo mnoho lidí. Museli tedy počkat na vhodnější chvíli a Lubinu sledovat. Policisté nakonec zasáhli o půl šesté večer.

"Zadržení proběhlo bez problémů, nikdo nebyl ohrožen," řekl TV Nova Josef Lottes, šéf oddělení vražd pražské policie. Při zadržení nebyl Lubina ozbrojen a nestačil se ani bránit.

Televizi Nova se podařilo Lubinu natočit, jak ho kriminalisté odvádějí do policejní budovy v Kongresové ulici v Praze. Na otázku reportéra, kde se skrýval, Lubina odpověděl: "V podzemí."

Kriminalisté teď Lubinu vyslýchají. "Bude obviněn z trestného činu vraždy," řekl ČTK mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Vražednou zbraň ale policisté zatím nemají. "Nebyl ozbrojen," uvedl Bernášek. Po výslechu poputuje Lubina do cely, kde bude čekat na rozhodnutí ohledně uvalení vazby. Návrh na vazbu bude podán, konstatoval mluvčí. Kvůli stíhání za vraždu bude Lubinovi hrozit až 15 let vězení. 

Chronologie případu Davida Lubiny
9. června - Lubina v opilosti ohrožoval plynovou pistolí cestující v pražském autobuse. Byl několik dní na psychiatrii, poté jej policie obvinila z výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a maření úředního rozhodnutí.
8. září - V autobuse MHD útočník ohrožoval pistolí ženu, ihned potom začal všem uvnitř vyhrožoval likvidací. Muže přemohli ostatní pasažéři, podle tisku byl pachatelem opět Lubina.
13. září - Na pražském Karlově náměstí byl postřelen střihač televize Nova Michal Velíšek, který se během procházky s kočárkem zastal napadené ženy. Útočník proti němu namířil zbraň a prostřelil mu břicho. Velíšek po šesti hodinách zemřel. Střelcem byl podle policie Lubina.
Téhož dne ohrožoval Lubina chodce i v Praze 6. Jedna z žen jej vyfotografovala mobilním telefonem a snímek předala policii.
16. září - Policisté oznámili, že střelcem z Karlova náměstí je nejspíše už dříve trestaný David Lubina, po němž bylo vyhlášeno celostátní pátrání. V místě jeho bydliště provedla policie domovní prohlídku.
20. září - V obřadní síni motolského krematoria se konal pohřeb Michala Velíška.
22. září - Analýza DNA podle policie potvrdila, že vrahem je David Lubina.
4. října - Policie Davida Lubinu dopadla.
Zdroj: ČTK

Recidivista

David Lubina se podle policie už v roce 1995 dopustil několika majetkových trestných činů. Jednalo se o krádeže vloupáním do různých prodejen. V tomto roce se také dopustil loupežného přepadení pošty v Lidicích. S replikou zbraně v ruce si vynutil 20 500 Kč.

Následovalo přepadení pošty v Praze - Opatově. Lubina získal půl miliónu a vzal si jako rukojmí pokladní. Ohrožoval ji při útěku z pošty, aby si vynutil volnou ústupovou cestu. O čtyři dny později byl zadržen v České Lípě. Pak putoval do vězení, z kterého utekl, ale byl dopaden a nakonec tam strávil více než osm let.

Po propuštění žil chvíli spořádaně. "K prvnímu a jedinému konfliktu po propuštění z výkonu trestu došlo devátého června tohoto roku. Toho dne David Lubina v podnapilém stavu ohrožoval plynovou pistolí cestující v autobuse. Policisté jeho plynovou pistoli zajistili a zneškodněný muž byl převezen do psychiatrické léčebny," uvedla dříve policejní mluvčí Iva Knolová.

Po propuštění si Lubina vysloužil obvinění z výtržnictví, z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a z maření úředního rozhodnutí. Do vazby ale nešel, stíhán je na svobodě. Podle médií ale 8. září znovu pistolí ohrožoval cestující na stejné lince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám