Hlavní obsah

Policie chce obžalovat Krejčíře kvůli úvěrovému podvodu

PRAHA

Kriminalisté navrhli žalobkyni poslat k soudu jeden z případů uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Jedná se o údajné tunelování společnosti Technology Leasing. V případu hrozí obviněným, kvůli úvěrovému podvodu spáchanému ve prospěch zločinného spolčení, až dvanáctileté vězení.

Článek

Podle státní zástupkyně policie ve středu doručila spis s návrhem na podání obžaloby. "Vyšetřovatel navrhl obžalovat osm lidí. Šest z nich z úvěrového podvodu a zločinného spolčení, dva ze zneužití informací v obchodním styku," řekla ve středu mluvčí protikorupční policie Veronika Dumková.

Úvěrovým podvodem ke 150 miliónům

Policie viní v případu Krejčíře a další osoby z toho, že na konci roku 2003 vytunelovali firmu Technology Leasing prostřednictvím úvěru České spořitelny. Škoda, kterou měli údajným podvodem způsobit, se odhaduje na 150 miliónů korun.

Krejčíře stíhá česká policie jako uprchlého. Podnikatel se nachází v Jihoafrické republice, kde čeká na rozhodnutí ohledně jeho vydání do České republiky, o které usiluje česká justice.

V kauze Technology Leasing bylo původně i s Krejčířem stíháno deset lidí. Dvěma mužům ale žalobkyně nedávno trestní stíhání přerušila, protože je postihla duševní choroba.

Krejčíř čeká, co bude dál

Krejčíř je v Česku obviněn za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost. Stíhání se týká například půlmiliardového celního úniku jihlavské společnosti M5, přípravy vraždy celníka či toho, že byl údajně hlavou zločinného spolčení, jehož cílem prý bylo poškodit státní společnost Čepro.

V červnu 2005 Krejčíř policii utekl při domovní prohlídce [celá zpráva] a uprchl na Seychely, jejichž má občanství. Letos v dubnu byl zadržen na johannesburském letišti při pokusu o vstup do Jihoafrické republiky s falešným pasem.

Na verdikt, zda bude vydán ke stíhání do Česka, si ale Krejčíř počká na svobodě. Tamní soud přijal Krejčířovu kauci ve výši tří miliónů korun a propustil jej z vazby. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám