Hlavní obsah

Policie chce anonymy z ruzyňského letiště postavit před soud

– PRAHA
Novinky, Pavel Blažek

Policisté ukončili vyšetřování dvou loňských případů, kdy anonym telefonicky vyhrožoval uložením bomby na letišti v Praze-Ruzyni. "Žádáme, aby byli oba obvinění postaveni před soud za šíření poplašné zprávy," sdělil zástupce obvodního ředitele policie v Praze 6 Jaroslav Novák. Obviněným hrozí až pět let vězení.

Článek

Loni počátkem června bylo letiště v Praze 6 Ruzyni poprvé evakuováno po anonymním oznámení o uložení bomby v hale letiště. Policisté tehdy zadrželi podezřelého P. V. ještě před ukončením bezpečnostních opatření na letišti. Dvacetiletý mladík z Odolené Vody u Prahy hrozbu zatelefonoval z veřejného automatu. Byl obviněn a trestně stíhán na svobodě. Do vazby se P. V. dostal v polovině prosince, kdy byl obviněn ze šíření další poplašné zprávy, opět kvůli hrozbě bombovým útokem na Ruzyni.

Podle psychiatrů není nemocný

"Vyšetřování prosincového anonymního telefonátu je na začátku a bude vedeno zvlášť," řekl v pátek Novák. Uvedl, že psychiatři a psychologové neobjevili u obviněného žádnou duševní poruchu. "V minulosti byl prověřován kvůli podezření z anonymního telefonátu do Aera Vodochody," dodal.

Druhý obviněný

Dalším obviněným, na kterého vyšetřovatelé žádají vypracování obžaloby, je pětadvacetiletý J. H. z Blanenska, který vyhrožoval bombou na ruzyňském letišti loni na konci srpna. Anonym nejprve volal z nultého kilometru dálnice D1 a pak ještě z okolí letiště. České aerolinie musely zrušit 12 letů a dalších 17 přilétajících linek muselo být odstaveno na letištní plochu. Policisté zatkli podezřelého v Brně pár hodin po telefonátech. V minulosti byl několikrát soudně trestán za majetkovou kriminalitu. Od počátku vyšetřování je ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám