Hlavní obsah

Policejní šéf Lessy kvůli tendru na rušičky odvolal šéfa logistiky

Právo, Jakub Troníček
Praha

Po šéfovi elitního protikorupčního útvaru končí v policii další významný policejní funkcionář. Podle zjištění Práva se nový policejní prezident Petr Lessy rozhodl odvolat dlouholetého šéfa policejní logistiky Pavla Koláře, a to kvůli závažným pochybením v souvislosti s tendrem za necelých 27 miliónů na mobilní rušičky telefonního signálu pro pyrotechnický útvar policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Na selhání Koláře upozornil audit, který si Lessy po svém nástupu do čela policie letos v lednu nechal zpracovat. Výsledky prověrky ukázaly, že výběrové řízení v roce 2006 proběhlo v rozporu se zákonem, a že se zakázka následně prodražila o další dva milióny korun. Rušičky navíc ani nefungovaly tak, jak měly.

„Tu zakázku kromě toho získala firma, která ve výběrovém řízení skončila až na druhém místě,“ řekl k tomu Právu dobře informovaný zdroj z policejního prezidia s tím, že konkurenční firma nabízela rušičky o dva milióny levněji. Koláře se Právu ve čtvrtek nepodařilo kontaktovat

Lessyho mluvčí Pavla Kopecká potvrdila, že Kolář byl z funkce odvolán, a to ke konci února. „Ta pochybení byla natolik závažná, že se prezident rozhodl ředitele Správy logistického zabezpečení odvolat,“ poznamenala k tomu Kopecká.

Zařízení, které policie využívá pro rušení signálu mobilních telefonů, aby znemožnila dálkové odpálení výbušnin, dodneška nebylo uvedeno do plného provozu. Logistická správa policejního prezidia přitom po dodavateli za celou dobu nepožadovala žádné penále za neplnění smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám