Hlavní obsah

Policejní odbory chtějí peníze na svůj provoz od státu

Právo, Patrik Biskup
PRAHA

Policejní odbory chtějí hradit část svých nákladů na provoz ze státní kasy. Alespoň tak si to přestavují předáci nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOZ PČR), kteří takové požadavky navrhli do připravované nové kolektivní dohody s Policejním prezídiem na příští dva roky. Nynější praxe je taková, že odborové organizace si platí provozní náklady výhradně ze svých zdrojů, především z členských příspěvků.

Článek

Právo má k dispozici pracovní návrh zmiňované kolektivní dohody. Ten mimo jiné ukládá Policii ČR povinnost poskytnout odborové organizaci kanceláře s bezplatným užíváním výpočetní a spojovací techniky a na své náklady poskytnout funkcionářům motorová vozidla i mimo jejich služební působiště. "Nechali jsme návrh připomínkovat na jednotlivé krajské policejní správy," řekl zdroj z Policejního prezídia.

Dny placeného volna navíc

V dohodě se dále předpokládá, že funkcionáři odborů budou čerpat placená volna. Například předseda základní organizace by měl mít nárok na nejméně čtyři dny v měsíci, člen výboru pak nejméně šest dnů a u člena výkonného výboru se pak placené volno rozšiřuje na nejméně 50 procent doby služby.

Už se začaly ozývat první protestní hlasy. "Kolektivní smlouva jde nad rámec zákona o služebním poměru, neboť ukládá policii řadu povinností v zákoně neuváděných. Například povinnost ze svých prostředků a tedy z peněz určených státním rozpočtem na činnost policie financovat provoz odborové organizace. To vše v době, kdy finanční situace výkonných útvarů je kritická a v důsledku problémů s vybavením motorovými vozidly a nedostatkem benzínu dochází k omezování výkonu služby," reagoval vysoký důstojník policie v západních Čechách, který chtěl zůstat v anonymitě.

Nelíbí se mu také to, že funkcionáři budou čerpat placená volna v tak velkém rozsahu "Na druhé straně tady řešíme nedostatek policistů a hledáme cesty , jak zvýšit jejich přítomnost v ulicích," dodal.

Předseda NOS PČR Milan Štěpánek nebyl v úterý k zastižení, aby se mohl k návrhu kolektivní dohody vyjádřit. "Je celý týden na dovolené," uvedla jeho sekretářka. Předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová nechtěla návrh kolektivní dohody příliš komentovat. "Její obsah jsem zatím neviděla. Určitě to ale není konečná verze. Budeme o tom ještě s panem Štěpánkem mluvit," uvedla Vondrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám