Hlavní obsah

Policejní milionář je na svobodě

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ,KARLOVY VARY

Po třech měsících strávených ve vyšetřovací vazbě opustil borskou věznici dnes již bývalý policista Radek Kocáb. Jeho zatčení začátkem letošního roku odstartovalo vyšetřování korupční aféry na oddělení cizinecké policie v Karlových Varech, o které Právo informovalo jako první.

Článek

"Uběhla lhůta, pro kterou mohl být vyšetřován ve vazbě. Proto jsem rozhodl o jeho propuštění na svobodu," řekl v úterý Právu krajský státní zástupce Václav Královec.

Podle něho jsou v případu vyslechnuti všichni důležití svědci a zajištěny písemné důkazy, takže Kocábův pobyt na svobodě by neměl ohrozit další průběh vyšetřování.

Doma měl 4,5 miliónu

Kocába žalobce obvinil z toho, že v rozporu se zákonem legalizoval pobyty cizinců. "Neřídil se tím, co mu ukládají interní předpisy. Úřední razítko k legálnímu pobytu v ČR tak získali i cizinci, kteří pro to nesplňovali podmínky," řekl plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, který dvaatřicetiletého Kocába obvinil z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Kocába po provalení aféry jeho nadřízený propustil do civilu.

Při domovní prohlídce u Kocába našli vyšetřovatelé v papírové krabici od herní konzole k počítači čtyři a půl miliónu korun v hotovosti, dále cenné papíry za zhruba milión korun a čísla bankovních účtů vedených na rodinné příslušníky, na kterých bylo uloženo dalších několik miliónů korun.

Navíc v průběhu čtyř posledních let investoval přibližně tři milióny korun do koupě a rekonstrukce nemovitosti v Andělské Hoře, koupil si prostorný byt a starou škodovku vyměnil za luxusní vůz.

Podle Královce se zatím nepodařilo původ peněz zjistit. Šance, že by propadly státu, se tak snížila. "I když se můžeme domnívat, že pocházejí z úplatků, vyslechnutí svědci popírají, že by obviněnému za nadstandardní služby platili," uvedl státní zástupce. Kocáb si na svobodě ale miliónů zatím neužije. Jsou stále zajištěné vyšetřujícím státním zástupcem. Ten by chtěl případ skončit do měsíce.

Ve vazbě tak zatím zůstává druhý obviněný policista z cizineckého oddělení v Karlových Varech. Pavel Kábrt, který je stíhaný pro stejné podezření jako Kocáb s tím, že u něho bylo obvinění ještě rozšířeno o přijímání úplatku.

"Na něho se tříměsíční vazební lhůta nevztahuje. V jeho případě soudce rozšířil vazební důvod i na možnost, že by se mohl na svobodě skrývat. Takže teoreticky může zůstat ve vazbě až do pravomocného rozhodnutí soudu," doplnil Královec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám