Hlavní obsah

Policejní důstojník obviněn nebude

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Bývalý zástupce ředitele ostravské policie Jiří Veselý, kterého navrhla Inspekce ministra vnitra obvinit ze zneužití pravomoci veřejného činitele, s velkou pravděpodobností nebude trestně stíhán. V pondělí to Právu potvrdil žalobce Alois Dlouhý z Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Článek

Kvůli nepovedené pyrotechnické ukázce z 15. září minulého roku, při které v areálu ostravské firmy Libros po výbuchu dvou rozbušek utrpěli zranění dva lidé, tedy patrně půjde k soudu pouze velitel policejní skupiny, která ukázku prováděla. O jeho obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti bylo rozhodnuto již minulou středu.

"Policista, který provedení ukázky nařídil, se ale podle Okresního státního zastupitelství žádného trestného činu nedopustil a věc byla odložena," řekl Dlouhý. Nicméně dodal, že rozhodnutí okresní úrovně zatím není pravomocné a bude přezkoumáno.

Ukázku pronásledování pachatele prováděli policisté v rámci zábavního odpoledne pro veřejnost. Rozbušky explodovaly těsně vedle diváků a způsobily mladé ženě popáleniny a jejímu příteli přivodily problémy se sluchem.

Veselý pyrotechniky na akci poslal

Veselého chtěla Inspekce ministra vnitra obvinit za to, že policejní pyrotechniky na policejní akci vůbec poslal. Podle žalobců, kteří si k případu vyžádali i stanovisko krajského policejního ředitele, Veselý své pravomoci nepřekročil.

"Patřilo to do jeho pravomocí. Podle informací, které v té době měl, šlo o akci, která se snažila nejen pobavit veřejnost, ale tak prezentovat soukromé centrum bezpečné jízdy, které by mělo přispět prevenci dopravních nehod," zdůvodnil Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám