Hlavní obsah

Pokus o zabití policisty vynesl pachateli 13 let za mřížemi

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Tomáše Gerlicha z Rožnova pod Radhoštěm. Osmatřicetiletý bývalý policista chtěl loni v dubnu při pokusu o útěk z cely zastřelit policistu, který jej hlídal.

Foto: Petr Marek, Právo

Tomáš Gerlich u olomouckého krajského soudu.

Článek

Drama se odehrálo 2. dubna 2009 večer. Gerlich se původně na služebnu dostavil k výslechu kvůli jiné trestné činnosti. Později ale skončil v policejní cele a hrozilo mu uvalení vazby. Proto se rozhodl pro útěk.

Policistu, který ho hlídal, pod záminkou vyžádání toaletního papíru přesvědčil, aby dveře jeho cely otevřel. Prudce je pak rozrazil a dostal se ven. Během potyčky se snažil zmocnit policistovy zbraně a několikrát z ní vystřelil. Policistu však netrefil. Následně byl zadržen jeho dvěma kolegy.

Gerlich se u KS k útěku přiznal. Odmítl však, že by chtěl policistu zabít. Tvrdil, že výstřely měly být pouze varovné. Podle obžaloby se však muži snažil mířit na hlavu. To potvrdili i svědci včetně samotného napadeného policisty.

„Byl natlačen na mém pravém rameni, a to takovým způsobem, že nikdo nemohl vidět, co jsem se zbraní dělal,“ snažil se vyvrátit svědecké výpovědi Gerlich, který také uvedl, že zbraň při šarvátce neměl v úmyslu vydat. „Kdybych to udělal, můj útěk by skončil a já bych putoval do cely,“ vysvětlil Gerlich.

KS však jeho argumenty neakceptoval. „Důkazy verzi obžalovaného rozhodně nepotvrzují. Naopak, jednoznačně z nich vyplývá, že byl odhodlán utéct, a to za každou cenu, tedy i za cenu případné smrti napadeného policisty,“ řekl předseda senátu Vladimír Hendrych s tím, že Gerlichovo jednání KS posuzoval podle starého trestního zákona.

„Ten je totiž pro něj výhodnější. Sazba je tam dvanáct až patnáct let, zatímco v novém patnáct až dvacet let,“ konstatoval soudce Hendrych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám