Hlavní obsah

Pohraničník dostal za zastřelení muže podmínku

Právo, pab
DOMAŽLICE

Domažlický okresní soud ve středu odsoudil na 14 měsíců s dvouletou podmínkou bývalého pohraničníka Andreje Terela. Ten v srpnu 1977 zastřelil na státní hranici Kurta Hoffmeistera, který se pokusil společně s kamarádem nelegálně přejít hranici z Československa do Spolkové republiky Německo.

Článek

Bývalý pohraničník byl žalován za zneužití pravomoci veřejného činitele za to, že srpnu 1977 v hraničním pásmu u obce Rybník na Domažlicku zastřelil tehdy 23letého Kurta Hofmaistera z bývalé NDR, který se spolu se svým kamarádem pokusil nelegálně přejít hranici z tehdejšího Československa do SRN. Soud mu vyměřil trest na 14 měsíců s dvouletým podmíněčným odkladem.

Pohraničník měl použít psa

Podle předsedy senátu Jana Švíglera Terela svým zákrokem porušil i tehdy platný rozkaz ministra vnitra, který stanovil použití zbraně u příslušníků pohraniční stráže jako krajní donucovací prostředek po vyčerpání všech mírnějších prostředků.

"A právě obžalovaný měl možnost k zadržení narušitelů státní hranice možnost ještě použít speciálně cvičeného služebního psa, kterého měl sebou. Ti lidé na něho neútočili, pouze utíkali. Nijak tedy pohraniční hlídku neohrožovali. Je nepochybné, že než se obžalovaný uchýlil ke střelbě, měl použít psa jako další z možných donucovacích prostředků," prohlásil při odůvodnění rozsudku Švígler. ***

Zabila nejspíš odražená kulka

"Byla to nešťastná náhoda. Vyzýval jsem oba aby zastavili, když ale nereagovali, tak jsem několikrát varovně vystřelil do vzduchu. Vůbec jsem netušil, že jsem jednoho z nich zasáhl. Když se to potom vyšetřovalo, řekli mi nadřízení, že jsem narušitele nezasáhl přímo, ale že se smrtící kulka odrazila od stromu," vypověděl před soudem Terela.

Druhý člen tehdy sloužící pohraniční hlídky Jan Sasko řekl, že uslyšel jak jeho kolega několikrát křičí "halt stůj" a potom uslyšel střelbu. V travnatém prostoru pak našel ležet muže, který měl krvavý pravý bok a ještě hýbal hlavou. "Vytáhl jsem ze zdravotního balíčku obvaz a chtěl jsem mu tu ránu zatáhnout. Když jsem s ním ale zatřásl, hlava mu klesla, a už vůbec nereagoval," řekl Sasko.

Podle lékařské zprávy Hoffmeistera zasáhla jedna kulka, která mu poranila srdce i plíce. Podle této zprávy by ani včasná profesionální pomoc jeho smrt neodvrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám