Hlavní obsah

Pohádky vykládat umí, hájí se mladík obžalovaný ze zneužití nezletilých sester

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

O své nevině je přesvědčený třiadvacetiletý mladík ze Slovácka, který se měl podle obžaloby dopustit znásilnění a pohlavního zneužití dvou sester ve věku 14 a 13 let. Krajský soud ve Zlíně se případem zabývá podruhé. Letos v březnu dostal mladík tříletou podmínku, muži přitom hrozilo až dvanáctileté vězení. Vrchní soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný mladík se svým obhájcem

Článek

Podle spisu muž starší dívku na podzim 2015 znásilnil ve starém železničním vagonu u rybníka v obci na Uherskohradišťsku. S dívkou poté ještě několikrát ve vagonu a autě souložil už s jejím souhlasem, čímž se podle státního zástupce Lea Foltýna dopustil pohlavního zneužívání. Podle žalobce se mladík navíc v dubnu 2016 pokusil znásilnit v autě na lesní cestě mladší z obou sester.

„Není to vůbec pravda. Nic takového se nestalo. Starší ze sester se mi chtěla pomstít, byla do mne zamilovaná v době, kdy jsem měl přítelkyni. Nic jsem si k ní nedovolil. Pohádky vykládat umí,“ uvedl mladík u soudu. K tomu se dostavil vůbec poprvé. K mladší dívce muž uvedl, že s ní nikdy sám v autě nejel. „Vymýšlely si hodněkrát," řekl obžalovaný.

Ke krajskému soudu vrátil hlavní líčení Vrchní soud v Olomouci, který po odvolání státního zástupce zrušil původní rozsudek kvůli procesním nedostatkům.

V původním rozsudku předseda senátu Jiří Dufek uvedl, že se v případě styku se starší dívkou na podzim 2015 nejednalo o znásilnění. Ze strany školačky šlo podle něj o pohlavní styk strpěný. Událost z dubna 2016, kdy se podle obžaloby muž pokusil znásilnit mladší dívku, soud v březnu vyhodnotil pouze jako přečin omezování osobní svobody.

Neodbytné přesvědčování

„Nemáme za to, že by dívku donutil ke styku, ale svou nevybíravou neodbytností ji přesvědčil, že byla ochotna k pohlavnímu styku svolit,“ vysvětlil v březnu v odůvodnění rozsudku předseda senátu. Mladík spal s nezletilou dívkou podle soudu pět- až šestkrát.

„Další pohlavní styky byly dobrovolné, případně chtěné ze strany poškozené. Pokud by první styk byl negativní zkušeností, zřejmě by obtížně došlo k dalším pohlavním stykům dobrovolným,“ domníval se předseda senátu.

Podle znalkyně z oblasti psychologie se děvčata pohybovala ve skupině, kde se určitá míra násilí považovala za normu. Podotkla, že svědectví starší z dívek je relativně spolehlivé, druhá je labilnější.

„Celkově je její věrohodnost velice špatná. Má tendenci přehánět. Je u ní velice nízká spolehlivost výpovědi,“ sdělila již dříve znalkyně. Velký vliv na chování obou dívek měli podle znalkyně jejich rodiče. „Zatímco matka pila, otec nebýval téměř doma a jezdil na montáže,“ doplnila znalkyně.

Krajský soud se bude případem dále zabývat v lednu, kdy si zve k hlavnímu líčení tři svědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám