Hlavní obsah

Podvodníci vylákali z lidí 750 tisíc. Nabízeli roušky a respirátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tři čtvrtě milionu korun vylákali podle policie dosud neznámí podvodníci na lidech, kteří si chtěli v e-shopu nakoupit roušky a respirátory. Policie pátrá po pachatelích a hledá i další poškozené.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Mluvčí policie Petr Vala uvedl, že podvodníci založili obchod, kde nabízeli nedostatkové zboží, které potlačuje šíření nemoci COVID-19. Lidé na e-shopu následně objednávali hlavně roušky, ale i dezinfekci.

„Ačkoliv byly podvodné stránky po pár dnech odhaleny a zablokovány, přesto stihli šejdíři od dvou stovek lidí vymámit více než tři čtvrtě milionu korun,“ uvedl Vala.

Inspekce varuje před šmejdy. Vydělávají na strachu z viru

Koronavirus

Jihomoravští kriminalisté případ vyšetřují a hledají další nakupující, kterým zboží nebylo doručeno. „Policisté žádají všechny napálené, kteří nakupovali na doméně www.domacipotreby-vareka.cz, aby se na ně obrátili, či se případně dostavili na kteroukoliv služebnu Policie České republiky,” požádal mluvčí policie.

Vala také zmínil několik signálů, které mohou varovat zájemce o zboží, že obchod nemusí být úplně seriózní.

„Mezi ty patří například příliš nízká cena zboží, stylistické a gramatické chyby na stránkách, nefunkční zákaznická linka, minimální počet recenzí a možnost platby na dobírku či osobního převzetí jen s vysokým zpoplatněním oproti jiným způsobům doručení,“ upozornil mluvčí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám