Hlavní obsah

Podvodnice z Náchodska slibovala levná eura, z lidí vylákala přes 20 miliónů

Novinky, nes, Iz

Minimálně od devíti lidí vylákala v letošním roce pětačtyřicetiletá Šárka Juhászová z Přibyslavi na Náchodsku téměř osm miliónů korun. Tvrdila jim, že umí zhodnotit peníze nákupem eura za 22 až 23 korun, které obratem prodá o pět korun dráž. Protože po vylákání velké částky peněz přestala s důvěřivci komunikovat, policie ji nyní obvinila z podvodu. Navíc zjistili, že celková škoda se může vyšplhat na více než 20 miliónů korun.

Foto: Novinky/Policie ČR

Policie hledá všechny občany, které Šárka Juhászová nalákala na příslib výhodného nákupu a prodeje eur.

Článek

„Obviněná žena nalákala osoby z okruhu svých známých nebo jejích známých na rychlý a snadný finanční zisk. Částky, které jí zpočátku lidé svěřovali, skutečně zhodnocovala. V nejednom případě se přehouply přes několikamiliónovou hranici.  V ten okamžik ale obviněná žena přestala komunikovat nebo se začala vymlouvat na různé situace, které prý nezavinila,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Žena podle jejích slov dokázala poškozené tak ovlivnit, že jí absolutně důvěřovali a ve většině případů od ní nepožadovali ani žádné potvrzení. Peníze jí vypláceli přímo na ruku. Často si je obratem opakovaně odnášela se slibem dalšího zúročení.

„Poškození u ní vídali velké objemy bankovek, ať už v korunách nebo v eurech, a to v nich vyvolávalo dojem její solidnosti. Netušili ovšem, že peníze, které jim tak ráda ukazovala, patří někomu, kdo již neúspěšně čeká na jejich vrácení. Poškozeným nikdy nezapomněla zdůraznit, aby v žádném případě nikomu o této možnosti neříkali, že se otevřela pouze pro ně a jenom proto, že se dobře znají. Věřitelům ale došla trpělivost v květnu, kdy začali podávat trestní oznámení,“ doplnila Ježková.

Poškozených lidí je podstatně více

Je velmi pravděpodobné, že podobně poškozených je více. Proto po nich kriminalisté pátrají.

Proto jsme se rozhodli zveřejnit identitu obviněné ženy,  abychom mohli řádně zadokumentovat její trestnou činnost a státní zástupce jí mohl poslat před soud,„ uvedla Ježková. Policie prosí všechny další poškozené nebo svědky, aby se přihlásili přímo kriminalistům na telefonní číslo 974  521 349, případně na bezplatnou linku 158.

Během soboty má soud rozhodnout o vzetí obviněné do vazby. Rozsah obvinění a právní kvalifikace, která bude s největší pravděpodobností ještě rozšířena, ji může přivést až na deset let do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám