Hlavní obsah

Podvodné kamiony odvezly zboží za desítky milionů: Policie podezírá mezinárodní gang

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní elektronika, spotřební zboží, klimatizace, pneumatiky nebo pivo. To je výčet širokého sortimentu v hodnotě 48 milionů korun, který podle české policie nakradla mezinárodní organizovaná skupina. Využívala k tomu kamiony s logem zavedených spedičních společností. Speciální policejní tým s názvem Fantom pětici podezřelých zadržel přímo při činu na počátku roku.

Foto: Profimedia.cz

Podvodné kamiony vyzvednou zboží, do cíle jej ale nedovezou. Ilustrační foto

Článek

Podstatou tzv. podvodné kamionové přepravy, jak tuto trestnou činnosti policie označuje a které je podle kriminalistů v posledních letech čím dál víc, je postup, kdy organizovaná skupina například koupí již zavedenou přepravní firmu a tu pak pro krádeže zneužívá.

Ve zmíněném případu pocházejí všichni zadržení ze zemí bývalého Sovětského svazu a operovali zejména ve střední a východní Evropě. Proti jejich promyšlenému postupu se výrobci či výdejci zboží mohli těžko bránit.

KRADENÉ VĚCI Z VÝSTAVY O MARILYN MONROEOVÉ
Soud snížil trest v kauze ztráty mobiliáře výstavy o Monroeové

„Většinou se majitelé těch firem chtěli společnosti zbavit, byli ve finančních problémech,“ popsal Právu zástupce šéfa Fantomu Jiří Kasl. Podezřelí díky tomu získali přístup na burzu přeprav, kde firmy poptávají přepravu zboží.

Zpočátku firma fungovala bez problémů, první dvě menší zakázky doručila, jak měla, aby si získala důvěru zákazníků. „Poté nasmlouvali více přeprav najednou a zboží odcizili. Zboží z Německa pak skončilo ve skladech v Česku, odkud se dál distribuovalo,“ uvedl Kasl.

Když se zákazníci sháněli po nedoručeném zboží, spediční firmu už nebylo možné kontaktovat. K nalezení nebyla ani nákladní auta, poněvadž je podvodníci pro nakládku osadili falešnými registračními značkami.

Když naložené kamiony opustily areál, podvodníci namontovali zpět pravé značky. „Sofistikovanost jejich jednání spočívala v používání padělaných dokladů totožnosti různých států, falešných registračních značek tahačů i přívěsů a falšovali také přepravní doklady,“ sdělil policista.

„Zatím máme zdokumentovanou škodu 48 milionů korun, podařilo se nám zajistit zboží za 20 milionů,“ dodal Kasl. Pětice cizinců je nyní ve vazbě, za podvody a padělání veřejných listin jim hrozí až deset let vězení.

Případů podvodů v kamionové přepravě v Česku podle ředitele kriminální policie Michala Foita přibývá. V roce 2017 policie zaznamenala 12 případů, loni 18 a letos už 15. Kvůli tomu vznikl zvláštní policejní tým s názvem Fantom, v jehož rámci spolupracují kriminalisté z různých krajů. Kriminálka za poslední tři roky usvědčila tři takové organizované skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám