Hlavní obsah

Podvod s nájmem v Praze: Muž vybíral kauci, v bytě ale bydlel nic netušící majitel

– Praha
Novinky, kub

Kriminalisté pátrají po muži podezřelém z podvodu kolem pronájmu. Podle policie oklamal několik zájemců o bydlení. Údajně nabízel pronájem bytu v Hostivaři, vybíral kauce a první nájem, měl i klíče. Noví nájemníci ale při nastěhování našli místo nového zázemí skutečného majitele bytu, který o ničem nevěděl. Muže zachytily při jednání s poškozenými kamery.

Policie vyšetřuje podvod s bydlenímVideo: Policie ČR

 
Článek

Neznámý muž podle kriminalistů vylákal peníze od tří lidí a přišel si na více než 60 tisíc korun.

„Poškození zareagovali na inzerát na internetu, ve kterém byl nabízen byt 1+kk v Hornoměcholupské ulici v Praze 10 za 11 tisíc měsíčně,“ sdělil v pátek mluvčí policie Jan Daněk.

V průběhu vyřizování se vše jevilo jako obvyklý postup: setkání, prohlídka bytu, sepsání smlouvy a zaplacení prvního nájmu plus kauce. „Jenže zádrhel nastal v okamžiku, kdy mělo o pár dní později dojít k nastěhování do bytu. Dveře totiž otevřel jeho majitel, který o ničem nevěděl, a jednalo se úplně o někoho jiného, než s kým zájemci jednali,“ upřesnil mluvčí.

Muž podezřelý z podvodu se ke klíčům, díky kterým mohly proběhnout prohlídky, podle kriminalistů dostal v souvislosti s tím, že byt byl v minulosti nabízen ke krátkodobým pronájmům přes internetovou aplikaci.

Policie případ vyšetřuje jako podvod, za což údajnému pachateli podle Daňka hrozí před soudem až tříletý trest. „Muže zachytily při jednání s poškozenými kamery a nyní známe jeho podobu. Jestliže ho někdo poznává, ať se ozve na linku 158,“ uvedl mluvčí.

„Jednalo se o muže ve věku kolem 45 až 50 let, vysokého asi 170 cm, měl šedé krátké vlasy a řidší vous na bradě. Byl silnější postavy a kulhal,“ dodal mluvčí.

Kriminalisté varují zájemce o bydlení, aby při zařizování podnájmu pro jistotu ověřovali na katastru nemovitostí majitele bytu. Při sepisování smlouvy je dobré chtít vidět od nabízejícího doklad totožnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám