Hlavní obsah

Podnikatelka Barková stále tvrdí, že je nevinná

PRAHA

U Městského soudu v Praze ve středu podnikatelka Libuše Barková řekla, že stále trvá na své nevině. Barková je žalována pro téměř osmimiliónový pojišťovací podvod. Sama Barková tvrdí, že by takový podvod nedokázala zorganizovat.

Článek

Soudy však známou rodiny bývalého premiéra Stanislava Grosse již dvakrát uznaly vinnou a vyměřily jí pětiletý trest. V obou případech však odvolací vrchní soud rozsudky zrušil a vrátil k novému projednání.

"Opravdu pavoučí žena nejsem. A že bych si všechno zorganizovala a byla takhle důkladná a takhle dobrá, tak to opravdu bych se přeceňovala. Nejsem," řekla ve středu Barková.

Již dříve uvedla, že v pozadí případu byla snaha jejím prostřednictvím odstranit Grosse z funkce premiéra. Podle ní je nyní vidět, že politické pozadí existuje i u jiných případů. "Finanční skupiny a politika jsou velmi provázaná záležitost a nechci na někoho ukazovat. Ale ta propojenost tady vždycky byla a existuje a asi do budoucna i bude. Takže nemá smysl si nalhávat, že to tak není," uvedla Barková.

Barkové hrozí až 12 let vězení. Podle obžaloby podvedla pojišťovnu Kooperativa, když od ní na základě nepravdivých údajů žádala vyplacení pojistky na tři nemovitosti v Buzicích v jižních Čechách. Peníze prý dostala za stržení střech při vichřici v srpnu 2001 a v souvislosti s povodněmi v roce 2002. Pojišťovna údajně ženě uhradila škodu přes 7,7 milionu korun.

Podle městského soudu ale není pravda, že za škody na vnitřním vybavení objektů mohla vichřice, která podle obhajoby strhla střechy a vše pak zmáčel déšť. Podle zrušeného rozsudku byla střecha demontována již před větrným dnem při stavebních pracích.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud vzal podnikatelku Barkovou do vazby

U Městského soudu v Praze pokračoval ve středu proces s podnikatelkou Libuší Barkovou. Soudci rozhodli o vzetí podnikatelky do vazby. Nepřijali tak její...

Barková je po devíti dnech na svobodě

Kontroverzní podnikatelka Libuše Barková, jež měla společné obchodní aktivity s manželkou bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) Šárkou, byla ve čtvrtek...

Nový svědek podpořil Libuši Barkovou

V případu podnikatelky Libuše Barkové obžalované z pojistných podvodů se na návrh obhajoby objevil nový svědek. Řemeslník Jaroslav Dolejš u pražského městského...

Výběr článků

Načítám