Hlavní obsah

Podnikatel vylákal z důvěřivců miliardu. Sliboval jim vysoké úroky

Novinky, Ondřej Kořínek
Hradec Králové
Aktualizováno

Osm let lákal 68letý podnikatel z Náchodska z občanů peníze pod příslibem vysokého zúročení. Peníze se mu podařilo vylákat z 1700 poškozených, přišel si tak asi na miliardu korun. Policisté také zadrželi jeho příbuzného podezřelého z podílnictví.

Policie v Praze zadržela 68letého podvodníka z NáchodskaVideo: Policie ČR

 
Článek

Zásahová jednotka zadržela podezřelého podnikatele v úterý v Praze a kriminalisté ho obvinili z trestného činu podvodu, jeho 44letého příbuzného z podílnictví. Starší z mužů nabízel lidem ve smlouvách, že pokud zašlou na jeho soukromý účet peníze, budou se v 70denních cyklech úročit 5 až 9 procenty. Za rok by to mohlo dělat až 45procentní úrok.

"Vklady měly být, podle smlouvy, pojištěny u jedné ze zahraničních pojišťoven. Kromě toho, že obviněný muž nebyl oprávněn poskytovat produkty a služby, které podléhají dohledu České národní banky, věděl, že tyto závazky v žádném případě nemůže dlouhodobě plnit. Princip spočíval ve známém systému zvaném 'letadlo', který se dříve či později zastaví a na konci pyramidy stojí řada podvedených klientů," uvedla mluvčí policie Ivana Ježková.

Lidé dávali na účty i milióny korun

Solidně vystupující muž zpočátku své sliby plnil. Peníze ovšem neinvestoval, ale úroky vyplácel díky ostatním vkladatelům. Lidé tak mohli mít zdání, že se peníze zúročují a vkladatelé přibývají. Objevili se i takoví, kteří vložili několik desítek miliónů korun. Nikdo samozřejmě netušil, že úroky se nevyplácí z investovaných peněz, a tak si lidé předávali informace o "zázračném a zaručeném" zbohatnutí.

Problémy se začaly objevovat až počátkem minulého roku, kdy klienti chtěli nejen úroky ale celé vklady zpátky. Firma tedy převedla svoje aktivity na jinou společnost a klientům oznámila, že ke konci roku 2012 původní společnost svoje aktivity končí a že všichni budou k 31. 3. 2013 v plné výši vyplaceni.

"Obviněný muž si ale už musel být vědom, že ani on, ani jeho původní ani nová společnost žádné finanční prostředky nemají. O tom se přesvědčili i kriminalisté, kteří v průběhu vyšetřování tuto skutečnost jednoznačně zjistili," konstatovala mluvčí policie.

Policisté zajistili nemovitosti obviněného a jeho dvě motorová vozidla. Účty byly ale prázdné. Podle policie počet podvedených pravděpodobně nebude konečný. Soud v Hradci Králové uvalil na vykutáleného podnikatele vazbu. Hrozí mu až deset let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám