Hlavní obsah

Podnikatel Vaškůj je na svobodě, Rakousko ho pustilo z vazby

Právo, Novinky, jim, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Roman Vaškůj, který si má v Česku odpykat 7,5 roku za daňové úniky, byl propuštěn z vazební věznice v Rakousku. Uvedla to v pátek Česká televize.

Článek

Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková ČTK řekla, že rakouský soud koncem listopadu nepravomocně povolil podnikatelovo vydání do České republiky. Po několika dnech, 3. prosince, však tamní orgány Vaškůje propustily z vazby. "Uplynula maximální lhůta, po kterou ho bylo v Rakousku možné ve věznici držet," uvedla Palečková.

Telefon Romana Vaškůje, který používal v době před svým odchodem z ČR a pobytem ve vazební věznici v Rakousku, nebyl v pátek odpoledne dostupný.

Vaškůj měl důvodů k útěku více. V ČR byl pravomocně odsouzen za daňové podvody na 7,5 roku vězení. Vedle toho se pokoušel uplatit svědkyni v kauze expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka Marcelu Urbanovou.

Vaškůj si dovozem motorové nafty a benzínu ze Slovenska v letech 1994 a 1995 přišel díky neplacení daní na půl miliardy korun. Zboží totiž papírově převáděl na čtyři mladíky - bílé koně - kteří o palivech nebo daních neměli ani ponětí, natož aby měli peníze na zaplacení daně. Podle některých spekulací byly do dovozu a machinací zapojeni i někteří celníci.

Minulý rok v září Ústavní soud odmítl jeho stížnost, v jejímž rámci chtěl dosáhnout osvobození z vězení. Soudci ale stížnost zamítli jako neopodstatněnou.

Soudní spor kolem uplácení klíčové svědkyně zatím neskončil. Podle verdiktu přerovského Okresního soudu se měl Vaškůj pokusit uplatit klíčovou svědkyni v kauze a Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou. Odvolací soud ale rozsudek zrušil a věc bude muset být znovu projednána.

Vaškůj u soudů tvrdil, že za Urbanovou přišel s potvrzením, že Čunek o úplatku ví. Na papír podle svých slov zfalšoval i Čunkův podpis. Urbanová měla za peníze stáhnout své svědectví, ta ale Vaškůjův návrh použila proti Čunkovi. Bývalý předseda lidovců se brání, že o Vaškůjově iniciativě nevěděl.

Podnikatele dopadla rakouská policie loni v červnu. Vaškůj se pak chlubil, že do ČR jezdil po celou dobu, co byl na útěku před zákony.

Advokátce nevolal

Advokátka Jana Rejžková ze Zlína, která před lety v kauze biolíh Romana Vaškůje obhajovala, o osudu svého bývalého klienta nic neví.

„Jste první, kdo mi říká o jeho propuštění. Když se vám neozývá, tak je asi někde v Rakousku, ne? Se mnou se rozhodně nespojil a pochybuji, že by tak učinil,“ řekl Právu Rejžková.

Advokátka vystupovala nejen ve Vaškůjově případu, ale také v souvislosti s kauzou exministra a bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka v jeho sporu s bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou ohledně údajného půlmiliónového úplatku. „A tam tehdy došlo ke kolizi. Obě kauzy se propojily, docházelo by ke střetu zájmů a já se musela obou případů vzdát,“ dodala Rejžková.

Podle neoficiálního zdroje má Vaškůj v Rakousku zažádáno o politický azyl, jeho žádost je údajně na dobré cestě k vyřízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám