Hlavní obsah

Podnikatel Moťovský možná žije pod změněnou identitou v Karibiku

Právo, Josef Koukal
Praha

Ani po roce od projednávání případu Obvodní soud pro Prahu 5 neprohlásil podnikatele Jana Moťovského, zakladatele Gottlandu a někdejšího majitele soutěže Miss ČR, za mrtvého. Existuje svědectví, že žije pod změněnou identitou na ostrově Dominika. Klíčový svědek se k soudu v pátek nedostavil.

Článek

Moťovský zmizel v srpnu 2008 ve francouzském Nice během služební cesty. Jeho bratr Roman Moťovský má údajně informace o utajeném životě Jana v Karibiku, jde však o zprávy z druhé ruky.

„Já jsem se to dozvěděl od druhé osoby, tak bych chtěl, aby se tento člověk vyjádřil. Dozvěděl jsem se, že ví o člověku, který ví, že můj bratr žije na ostrově Dominika v karibské oblasti,“ uvedl Moťovský. Za původní informací podle něj stojí majitel life stylového časopisu Look Petr Vojtíšek. Právě ten se měl v pátek k soudu dostavit jako svědek.

Omluvil se však pro pracovní neschopnost, dopis byl soudu doručen teprve ve čtvrtek. „Jde o stěžejního svědka, proto jednání odročím za účelem jeho výslechu. Budu také žádat vysvětlení jeho dnešní nepřítomnosti,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Irena Bartoníčková.

Možná je v maléru

Roman Moťovský by verzi, že jeho bratr žije, rád věřil. „Pokud je to pravda, je možné, že se dostal do takového maléru, že musel utéct. A já pevně doufám, že to tak bylo,“ podotkl.

Soudního jednání se zúčastnila i manželka pohřešovaného podnikatele Kateřina Moťovská. S médii však nehovořila. Jak v březnu potvrdilo Městské státní zastupitelství v Praze, policie Kateřinu vyšetřuje kvůli podezření, že rozprodává majetek svého manžela na základě falešné plné moci. Tu jí měl Jan Moťovský vystavit v roce 2006 ve Španělsku.

„Policie to vyšetřuje, soudy pokračují,“ potvrdil Roman Moťovský. „Vrchní soud rozhodl, že její generální plná moc – i když ještě není jisté, zda jde o falzum, nebo je pravá – je nicotná. To znamená, že všechny úkony, které provedla, jsou nezákonné,“ uvedl bratr podnikatele.

Rozprodej majetku je podle jeho slov již takřka dokončen. „V současné době žádný majetek mého bratra v držení jeho ženy neexistuje. Firma Gottland je pryč, barák je pryč, klub v Řitce převeden na její soukromou osobu,“ vypočetl Moťovský.

Maláčová se o Miss nebojí

Policie podle něj zaslala do Španělska několik smluv s originálním podpisem bratra Jana na grafologický rozbor. Že by případné zpochybnění plné moci pro Moťovskou mohlo ohrozit i dřívější převody majetku včetně soutěže Miss ČR. si nepřipouští současná ředitelka klání o královnu krásy Michaela Maláčová.

„Jakékoli dění kolem pana Moťovského nemá s naší Českou Miss dnes nic společného,“ sdělila Právu někdejší vítězka Miss ČR (1991), která od roku 2004 šéfovala stejnojmenné soutěži a loni v květnu se stala ředitelkou obou soutěží pod jednou hlavičkou.

„Za prvé, převod Miss ČR vůči nám garantuje Central Group, který si je právně jistý způsobem nabytí. Za druhé, i kdyby úplně teoreticky došlo k nějakému zpochybnění, Česká Miss už je dnes jediným držitelem všech světových licencí, které kdysi byly hodnotou Miss ČR,“ dodala Maláčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám