Hlavní obsah

Podnikatel Horáček může z vazby na kauci 10 milionů

Právo, mar, jam
Praha

Podnikatel Tomáš Horáček, hlavní postava případu ovlivňování zakázek pražských nemocnic Na Františku a Na Bulovce, se může dostat na svobodu. Předtím však musí složit kauci deset milionů korun. Uvedl to server SeznamZprávy.cz.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

Článek

Horáčka ponechal na konci října ve vazbě Obvodní soud pro Prahu 5. Jeho obhájci proti rozhodnutí podali stížnost, se kterou uspěli. Vrchní soud totiž v úterý rozhodl, že může po více než čtyřech měsících vazbu opustit, a to v případě, že složí kauci.

Horáček je ústřední postavou nemocniční kauzy, v níž je spoluobviněno dalších deset lidí. Mezi nimi jsou například bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská, exředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák či nástupce Vrbovské František Novák. Vrbovská byla jako jediná spolu s Horáčkem stíhána vazebně kvůli obavě z ovlivňování svědků, soud ji však na začátku prázdnin z vazby propustil. Za vydírání, podplácení a manipulaci s veřejnými zakázkami obviněným hrozí pět až dvanáct let. [celá zpráva]

Smlouvy za stovky milionů 

Ústřední postavou kauzy je podle policejního obvinění Horáček, který údajně ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích. Novák s náměstkyní Marií Nushiovou, která obviněna není, nechali údajně na pokyn Vrbovské Horáčka připravovat zadávací dokumentace zakázek na míru jím preferovaným firmám.

Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut. Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s případem prověřuje 38 firem, které jen za poslední dva roky uzavřely se státními nemocnicemi smlouvy v hodnotě až 350 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám